Приблизително 10 до 15% от двойките съобщават за репродуктивни проблеми. Напоследък основната роля, която факторите на начина на живот играят в проблемите с репродукцията, предизвиква значителен интерес.

 

Факторите на начина на живот са променящите се навици и могат значително да повлияят на цялостното здраве и благополучие, включително плодовитостта.


 

Много фактори на начина на живот, като възрастта, храненето, теглото, упражненията, психологическия стрес, околната среда и професионалните експозиции и други, могат да имат значително въздействие върху плодовитостта. Факторите на начина на живот като пушенето на цигари, употребата на наркотици и консумацията на алкохол и кофеин могат да повлияят отрицателно на плодовитостта, докато други, като превантивните грижи, могат да бъдат полезни.

 

Факторите на начина на живот могат да бъдат модифицирани, за да подобрят цялостното благосъстояние и в крайна сметка са под собствен контрол. Те играят ключова роля при определянето на репродуктивното здраве и могат да повлияят положително или отрицателно на плодовитостта.

 

Възрастта на жената е фактор, наред с други, който може да повлияе на плодовитостта. Плодовитостта достига своя връх и след това намалява с течение на времето както при мъжете, така и при жените. 

 

Репродуктивната времева линия за жените е сложна. Една жена се ражда с всички яйцеклетки, които някога ще има, и само 400-500 бъдат овулирани. Тъй като броят на ооцитите намалява, менструалният цикъл на жената се скъсява, безплодието се увеличава и менструалните колебания започват 6-7 години преди менопаузата. 

 

Здравословното хранене и разнообразната диета могат да бъдат ключова част от поддържането на добро общо здраве. Въпреки това, има някои витамини и хранителни групи, които биха могли да имат по-голямо въздействие върху репродуктивното здраве, отколкото други.

 

Диетата на жената може в крайна сметка да повлияе на нейната плодовитост, особено на овулацията. Като цяло, е доказано че замяната на въглехидрати с животински протеини е вредно за овулаторната плодовитост.

 

Добавянето само на една порция месо е свързано с 32% по-голям шанс за развитие на овулаторно безплодие, особено ако месото е пилешко или пуешко.

 

Въпреки това, замяната на въглехидратите с растителен протеин демонстрира обратния ефект. 

 

Всеизвестен факт е, че наднорменото тегло и затлъстяването оказват негативно влияние върху репродуктивното здраве, но това не е единствения начин, по който теглото може да повлияе на плодовитостта.

 

За жените поднорменото тегло и изключително ниските количества телесни мазнини са свързани с дисфункция на яйчниците и безплодие. Освен това, рискът от овулаторно безплодие се увеличава при жени с индекс на телесна маса под 17.

 

Няколко проучвания установяват, че жените с поднормено тегло имат повишен риск от преждевременно раждане. Хранителните разстройства като анорексия нервоза също са свързани с изключително нисък ИТМ. 

 

Макар и сравнително рядко, хранителните разстройства могат да повлияят негативно на менструацията, плодовитостта и благосъстоянието на майката и плода.

 

Референции:

1. Chandra A, Martinez GM, Mosher WD, Abma JC, Jones J. Fertility, family planning, and reproductive health of U.S. women: data from the 2002 national survey of family growth. Vital Health Stat. 
2. Homan GF, Davies M, Norman R. The impact of lifestyle factors on reproductive performance in the general population and those undergoing infertility treatment: a review. Hum Reprod Update. 
3. HealthyPeople. 2020. http://healthypeople.gov/2020/topicsobjectives2020/objectiveslist.aspx?topicId=26.
4. Stewart AF, Kim ED. Fertility concerns for the aging male. Urology.
5. Dunson DB, Baird DD, Colombo B. Increased infertility with age in men and women. Obstet Gynecol