Хипотиреоидизъм - понижената функция на щитовидната жлеза е състояние, което се среща по време на бременност. През този период физиологичните нужди на плода са повишени, което води до повишаване на производството на хормони на щитовидната жлеза и естроген през първата половина от бременността. Това е свързано с повишено отделяне на тиреоид-свързващия глобулин от черния дроб, което влияе на баланса между свързания и свободния хормон Т4 - тетрайодтироксин. Свободната фракция на този хормон се използва от организма, поради което ниските му нива увеличават производството на TSH - тиреостимулиращия хормон по принчипа на обратната връзка. Това, от своя страна, води до прояви на хипотиреоидизъм.

 

През бременността производството на човешки хорионгонадотропин - hCG се увилачава. През първия триместър това стимулира дейността на щитовидната жлеза поради свързване с рецепторите за TSH и съответно се понижава нивото на този хормон в серума. Йодът също имат значение за развитие на хипотиреоидизъм при бременност, поради повишеното произвоство на щитовидни хормони и нуждата от компенсация на йодната екскреция чрез бъбреците. По време на втория и третия триместър от бременността се наблюдава увеличен метаболизъм на Т4. Това се дължи на повишени нива на дейодиназа тип II и III, която превръща хормона Т4 в Т3.


 

Хипотиреоидизмът е свързан с нарушения в овулацията. Основна причина за понижена функция на щитовидната жлеза са автоимунните процеси. Тиреоидните хормони са ключов елемент за репродуктивното здраве, успешното зачеване и протичане на бременността. Установено е, че наличието на anti-TPO антитела са свързани с повишен риск от спонтанен аборт. Причината за това е недостатъчната функция на щитовидната жлеза, която влияе върху плацентата и създава предпоставки за автоимунни процеси.

 

Функцията на щитовидната жлеза се влияе от хипоталамуса и хипофизата, тъй като те отделят териотропин освобождаващия хормон - TRH и TSH съответно. Промените в нивото на TSH са показател за наличието на нарушения във функциите на щитовидната жлеза. Хормонът TRH има ключово значение за регулацията на оста хипоталамус-хипофиза-щитовидна жлеза и служи както като неврохормон, така и като невротрансмитер. Този хормон регулира отделянето на TSH от предния дял на хипофизата.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7605301/