Независимо дали изпитвате трудности със зачеването или просто искате да ускорите настъпването на важното събитие, няколко практики може да ви помогнат за това. Те засягат и двамата партньори и изискват леки промени в начина на живот или сексуалните практики, с които втората черта на теста за бременност да се оцвети максимално скоро.

 

Повишете физическата си активност
Проучванията сочат, че всеки допълнителен час на умерена физическа активност седмично намалява риска от безплодие при жената с около 7%. Най-нисък е този риск при жени, спортуващи активно поне 5 часа седмично. Възприемането на подобен режим, съобразен и с физическите дадености на жената, е основна мярка преди започването на по-сериозни опити за зачеване.


 

Избягвайте по-агресивните лубриканти
Проучване на екип от университета в Далас, Тексас, открива една от най-честите причини дори много активни сексуално жени да изпитват трудности със зачеването. Учените установяват, че голяма част от широко употребяваните стандартни лубриканти са токсични за сперматозоидите, дори да не съдържат съставки с изявено спермицидно действие. Затова на двойките, опитващи да си направят бебе, се препоръчва ползването на лубриканти с максимално естествен и изяснен състав.

 

Не забравяйте фолиевата киселина (важи и за двата пола)
Проучванията показват, че поддържането приема на поне 400 мкг фолиева киселина днвено оказва благоприятен ефект на овулацията при жените и на сперматогенезата при мъжете. В допълнение фолиевата киселина, известна и като витамин В9, намалява риска от генетични или физически увреждания у бебето, причинени от промени в структурата на половите клетки при дефицит на витамина при един от двамата родители.

 

Изчислявайте прецизно овулацията си
Установено е, че месечният цикъл на жените варира по продължителностр между 24 и 30 дни. Знае се и, че повечето жени овулират около 14 дни преди началото на менструацията. Това означава, че най-подходящите за зачеване дни са между 10-я и 16-я след началото на месечното кървене. Трябва обаче да се има предвид, че отделената яйцеклетка може да бъде оплодена едва до 24 часа след овлулацията. Сперматозоидите от своя страна са жизнеспособни до 5 дни след сексаулния контакт. Простите сметки показват, че най-висок шанс за зачеване жената има около 10 дни след първия ден на всяко менструално кървене.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Избягвайте употребата на вагинални душове. Документирани са случаи, при които опитите за зачеване са продължавали повече от година, преди да се установи, че препъникамъкът е именно вагиналният душ. Той променя естественото вагинално pH и може да намали способността на сперматозоидите да оцелеят достатъчно дълго, за да достигнат яйцеклетката.

 

Едва ли има друго нещо едновременно толкова лесно и толкова трудно постижимо, колкото зачеването на бебе. Лесно, когато е случайно, и трудно, когато е планувано и най-желано. Макар да е изключително индивидуално зависимо при всяка двойка, шансовете може да се повишат на база на посочените улеснителни мерки. Или поне логиката сочи това. Какво ще реши биологията е друг въпрос, който изисква единствено постоянство.