Зачеването на дете се случва с удоволствие и любов. Бременността и раждането му, обаче са свързани и с ред отговорности към бъдещите родители.

Изискванията към майката са огромни, но те не започват от появата на бебето, а много по-рано. Вероятно не случайно отговорността за здравето на децата е поето от майката. Нейното тяло е не само извор на утеха и ласка, но и здраве много преди енергиите на две клетки да се обединят.

Щастливи сме, когато бременността се случи и с трепет започнем да говорим за съществените промени в живота ни. Истината е обаче, че чудото на зачеването и износването на дете не е случайно и вероятно изисква покриването на някакви условия, наложени по сложни природни механизми, за да се случи.

Заради тези прозрения и установяването на числото семейства с репродуктивни проблеми, днес медици все по-често говорят за подготовка на родителите месеци преди настъпване на зачеването.

Старо разбиране е, че отговорността засяга само жената. Напротив все повече научни изследвания доказват, че за да се радваме на здраво потомство, и съответно мъжът на качествени сперматозоиди, силната половинка в семейството също трябва да обърна сериозно внимание на здравето си и предприеме промени в насока здравословен начин на живот.

Предлагаме ви списък от мерки, които специалистите са извели, че работят в полза за настъпване на бременност...

1. Започнете да се движите повече. Приемете за безусловно правило, че на ден трябва да имате поне 30 минути активна физическа дейност. Може да извършвате специални упражнения, да се разхождате, да карате велосипед, да танцувате... Формата на спорт е напълно личен избор.

2. Хранете се добре, но в никакъв случай за двама. Това, че ще се нуждаете от повече енергия, не означава, че се нуждаете от натрупване на депа. Всяко натрупване на мазнини носи коварен ефект върху фертилността, както за жената, така и за мъжа. Напротив стремете се да консумирате качествена храна, която с енергията осигурява на организма ви необходимите за функциите му нутриенти. Непременно се погрижете за приема на достатъчно калций, желязо, фолиева киселина и белтъчини. И изключете всякакви видове безполезни храни като снаксове, чипсове, бонбони, сладкиши, газирани напитки, богати на вредни вещества...

NEWS_MORE_BOX3. Приемът на фолиева киселина в доза от 400 микрограма трябва да започне три месеца преди евентуалното зачеване. Може и по-рано, но е добре при настъпването на бременността организма да не изпитва никакъв дефицит. Фолиевата киселина се набавя в такива случаи в таблетна форма. Но е добре да се изградят навици и за нейното осигуряване чрез храната. Съдържа се в зелените листни зеленчуци, цитрусовите плодове, ягодите, варивата...
Таблетките се приемат до 3-ия месец от бременността.

Скоро очаквайте продължението