Посткоитален тест - тест на Хюнер

Извършва се в деня след полов акт, който се е случил около 11-ия или 12-ия ден от цикъла - това е фертилният период, когато обикновено настъпва овулация.

 


Посткоиталният тест се състои от вземане на цервикална слуз от входа на шийката на матката, както при вагинална цитонамазка, и наблюдение на поведението на сперматозоидите в пробата под микроскоп.

 

Този тест може да помогне да се открият случаи, при които цервикалната слуз пречи на сперматозоидите да се движат и да оцелеят нормално.

 

Спермограма

Извършва се с помощта на микроскоп.

 

Спермограмата дава възможност да се оцени броят, подвижността и морфологията на сперматозоидите в проба от семенна течност.

Ехография

С ултразвукова сонда, поставена във влагалището, е възможно да се направи преглед на фалопиевите тръби и матката, както и на яйчниците.

 

Този метод позволява да се определи дали овулацията наистина настъпва по време на цикъла, като се използва и температурната крива, за да се определи вероятната дата.

 

Ултразвукът може също така да идентифицира наличието на кисти на яйчниците - синдром на поликистозните яйчници или маточни фиброиди.

 

Ултразвукът се използва и при мъжете за изследване на тестисите.

 

Хистерография и хистеросалпингография

Методът се извършва посредством инжектиране в матката, през шийката на матката, на йодирана течност, непрозрачна за рентгенови лъчи.

 

По този начин е възможно да се провери с рентгенова снимка анатомията на матката и фалопиевите тръби и да се установи наличието на пречки за оплождането.

 

Хистерографията продължава средно петнадесет минути.

 

Хормонални изследвания

Съзряването на фоликулите, овулацията и производството на семенна течност са под контрола на половите хормони.

 

Необходимо е да се изследват нивата на FSH, LH, естроген, прогестерон при жените и тестостерон при мъжете.

 

Понякога са необходими изследвания за установяване на нарушения в нивата на хормоните на щитовидната жлеза или излишък на пролактин в кръвта при жената - хиперпролактинемия.

 

Тези хормонални нарушения могат да повлияят на женската плодовитост.

 

Серологични изследвания

В някои случаи са необходими изследвания, за да се отхвърли или потвърди наличието на следи от предишна инфекция - рубеола, токсоплазмоза, цитомегаловирус и други.

 

Генетични изследвания при спонтанни аборти

При двойки, при които са установени спонтанни аборти е необходимо извършването на генетични тестове, които се провеждат чрез вземане на кръвна проба или проба от семенна течност.

 

Тези тестове установяват наличието на мутации, които биха могли да обяснят спонтанните аборти.

 

Референции:

https://www.vidal.fr/sante/grossesse/conception-suivi-grossesse/troubles-problemes-fertilite/diagnostic.html