Създаване на специализирани звена за диагностика и лечение на стерилитета, включващи пълен екип специалисти и лаборатория, центрове за асистирана репродукция, програма и стратегия за профилактика и ранна диагностика на репродуктивните заболявания. От предприемането на тези стъпки се нуждаят семействата с репродуктивни проблеми в Бургас, стана ясно от проведената кръгла маса на тема „Стерилитетът - поглед от всички страни“ в морския град.

 


Главните организатори на събитието са сдружение „ГЕРБ“ клуб „Славейков“ и сдружение „Зачатие“. На срещата присъстваха представители на местната власт, здравни институции, болници, пациенти и др.


 


Общинската програма на град Бургас е заделила и инвестирала финансови средства в изграждането на център по асистирана репродукция, информира Семир Абумелих от МБАЛ „Дева Мария“.

 


Все още не е стартирала работата на отделението по асистирана репродукция към бургаската болница, стана ясно още по време на срещата. Причината е чисто бюрократични спънки, заяви д-р Павлета Табакова от Медицински център „Репробиомед“. Като основен проблем пред работата на бъдещия център тя посочи набирането на местни специалисти, и по-точно тяхното обучение и бъдещо лицензиране.

 


Общинското финансиране в Бургас на двойки с репродуктивни проблеми продължава вече 3-та година и е с най-големия бюджет в страната, отбеляза Мария Жекова от сдружение „Зачатие“. Тя представи и последната инициатива на организацията - „Да дариш живот“, свързана с донорството на яйцеклетки.

 


По отношение на донорските програми, според д-р Йосиф Димитров - председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, извършването на минимална промяна в законодателството значително ще облекчи и подпомогне процедурата за донорство, а именно - да се разреши на жените в процедура да даряват част от своите яйцеклетки, получени в процеса на стимулация за личния им опит.

 


Забраната за доплащане за ин витро процедури, които се финансират от Фонда за асистирана репродукция, ще доведе до компромис при лекуването на пациентите чрез използване на по-евтини препарати, консумативи, хранителни среди и др. Това ще компрометира шансът им за постигане на бременност, вероятно ще наложи по-голяма повтаряемост на опитите и ще рефлектира в разходване на повече публични средства при по-ниска ефективност поради административни ограничения, коментира последните промени в правилника за работа на фонда д-р Йосиф Димитров.

 


По този повод предстои среща с министъра на здравеопазването, на която ще бъде връчено официално становище във връзка с промените в Наредба 28, поясниха от организацията.

 


Според д-р Маргарита Монастирска от Медицински център „Олимед“ във Варна най-големият проблем от работата на Фонда за асистирана репродукция в момента е листата на чакащите. Специалистът смята, че изкуствено се задържат опити, като клиниките в България имат ресурс да поемат всички чакащи, без да се налага те да чакат толкова време връчването на заповедта си.

 


От страна на пациентите, присъствали на кръглата маса, бяха поставени проблемите, с които се сблъскват семействата с репродуктивни проблеми от града и общината. На първо място това са огромни разходи на средства за транспорт, изследвания и процедури, както и загубата на личен живот и обществено положение - някой губят дори работата си, заради чести отсъствия и поради неразбирането от страна на работодателя.

 


Други присъстващи пациенти подчертаха, че липсва контрол над работата на лабораториите. Част от тях правят изследвания, за които не са лицензирани, или от чисто конкурентни подбуди не приемат за достоверни резултатите на други лаборатории и карат пациентите да правят повторни изследвания.

 


По време на кръглата маса беше отбелязано и значението на профилактиката, която трябва да се провежда от страна на държавата, за да има по-малко хора, които да се нуждаят от ин витро. Почти 100 % от държавното финансиране отива за подпомагане на този вид процедури и за профилактика на репродуктивните проблеми не остават никакви средства, казва д-р Мариела Даскалова от Медицински център „Надежда репродуктив“ Пловдив.

 


15% от хората във фертилна възраст имат репродуктивни проблеми, като едва 5 от тези 15 имат необходимост от асистирана репродукция, за да разрешат проблемите си, поясни специалистът.

 


Важна роля има и профилактиката за учениците между 14-19 г. Именно такава е целта на новата инициатива на сдружение „Зачатие“ - „Бъди в час по репродуктивно здраве“., ориентирана към младите хора.

 


Като стартов етап на кампанията предстои да се разпространят безплатно специално подготвените от сдружението образователни книжки, предназначени отделно за момичетата и момчетата. Материалите ще се раздават в над 30 града и 150 училища в страната.