Моментът на зачеването, когато яйцеклетката бива оплодена от сперматозоида, е придружен от много интересен феномен, който учените вече успешно са документирали. В момента на зачеването яйцеклетката отделя хиляди атоми от химичния елемент цинк, които създават малки цинкови искри около мястото, където става контактът на сперматозоида с яйцеклетката. Феноменът се означава като „искрата на зачеването“ и благодарение на усилията на учени от Северозападния университет в Илинойс, САЩ, вече можем да му се насладим визуално.

 

Процесът е наблюдаван под микроскоп и по-рано при опождането на яйцеклетки от други бозайници, но вече е онагледен и при човека. Много интересна особеност на този феномен е фактът, че някои яйцеклетки излъчват по-ярка искра в момента на оплождането си, в сравнение с други. Учените разглеждат това като директна индикация, че тези яйцеклетки е много по-вероятно да дадат началото на здрав ембрион.


 

Разликата  в яркостта на искрата на оплождането при различни човешки яйцеклетки се асоциира с различното количесто цинкови атоми, които те складират. Микроскопските изследвания показват, че някои яйцеклетки разполагат с по няколко хиляди клетъчни структури, в които може да съхраняват по няколко милиона цинкови атома. В момента на оплождане на айцеклетката и зачеването на нов живот тези атоми напускат женската полова клетка с процес, който под микроскоп наподобява фойерверк.

 

Основният въпрос, вълнуващ учените, е защо яйцеклетката отделя толкова много цинкови атоми при оплождането си. За момента се счита, че цинкът има ключова роля за подпомагане контакта със сперматозоида и за започване на ембриогенезата – процесът на формиране и развитие на ембриона.

 

Освен чисто визуален феномен откриването на искрата на зачеването се явява и много полезно средство за целите на ембриологията и ин витро процедурите. Учените считат, че чрез отичтане мощта на искрата при зачеване ще може да подбират най-качествените оплодени яйцеклетки, които да имплантират на жени, разчитащи на методите за асистирана репродукция.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Качествената яйцеклетка, имплантирана при ин витро процедура, означава и много висок шанс за успешно развитие на ембриона и пълноценна бременност.

 

За момента учените не разполагат със способ, който да им позволява да подбират яйцеклетките на база на този им потенциал, но откритието на американските учени може би ще позволи такъв способ да бъде разработен много скоро.

 

Искрата на зачеването е визуален феномен, сравняван от учените с оркестрирана симфония. Процесът е заснет чрез специализирани флуоресцентни сензори и може да се види във видеото по-долу.