Бебетата и от двата пола се зачеват по един и същ биологичен механизъм, а единственият фактор, който определя от какъв пол ще е плодът, е какъв тип сперматозоид ще оплоди яйцеклетката. Половината от сперматозоидите на мъжа носят Х-хромозома, която ще създаде женски зародиш, а останалата половина – У-хромозома, определяща мъжки пол за бебето.

 

Има данни, че У-хромозомите са малко по-пъргави и при определени условия може да достигнат по-бързо яйцеклетката и да се повиши вероятността да бъде заченато момче. В други ситуации обаче може да се стимуират сперматозоидите, носещи наследствен материал за женски пол.


 

Макар и да не може да се гарантира пълен успех, има няколко трика, които може да се прилага, в случай, че желаете да си направите бебе от точно определен пол, а не да оставяте всичко на случайността.

 

Препоръки за зачеване на женска рожба

Макар и все още неродено и дори незаченато, желаното момиченце показва типични за пола си маниери и поставя интересни изисквания пред майка си, ако тя иска да си гарантира, че рожбата й ще е от женски пол.

 

Проучванията показват, че в дните, когато се опитва да зачене момиче, жената трябва да избягва оргазмите по време на секс. Спазмите на гладката мускулатура при оргазъм подпомагат придвижването на спермата към матката. Това дава допълнителен тласък на и без това по-бързите сперматозоиди, носещи У-хромозома и е много по-вероятно някой от тях да достигне пръв яйцеклетката. Като опит за компенсация за тези специфични „лишения“ на жената специалистите посочват данни, че много жени считат сексът и оргазмите по време на бременност за най-пълноценните в живота си, т.е. всичко, пропуснато в стремежа към създаване на бебе от женски пол, ще бъде компенсирано.

 

Друга мярка за повишаване вероятността от зачеване на момиче е леката промяна в хранителния режим в периода преди опитите за зачеване. Има данни, че поддържането на по-киселинно pH в организма седмица преди зачеването може да удовлетвори желанието за женска рожба. Връзката се обяснява с факта, че киселинното pH намалява жизнеността на сперматозоидите, носещи мъжки хромозоми. За целта може да се разчита на повишен прием на цитрусови плодове или на временно намаляване приема на алкални микроелементи като натрий, калий, калций и др.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Като най-ефективно средство, даващо 75% успеваемост при желание за зачеване на момиче, се посочва правилното плануване на зачеването във времето. Доказано е, че макар и по-бавни, сперматозоидите, носещи Х-хромозома, живеят по-дълго и удължават периода, в който може да се зачене момиче. Тази особеност може да се използва много успешно. Правейки си точен овулационен календар, всяка жена може да разчете правилно дните, в които ще е в овулация. Така, сексуалният контакт два-три дни по-рано ще позволи сперматозоидите, кодиращи женски пол, да се все още жизнеспособни по време на овулацията и някой от тях успешно да оплоди зрялата яйцеклетка.

 

Това са основните препоръки, които специалистите дават на семейни партньори, които искат да повишат вероятността рожбата им да бъде от женски пол. В следващ материал ще посочим особеностите, към които трябва да се придържат бъдещите родители, „работещи за момче“.