Ирина Попова е зам.председател на сдружение „Зачатие“ и доброволец към сдружението от 2005 г. Член е на управителния съвет на европейската пациентска организация Fertility Europe. Майка на едно дете.

 

 - Ирина, как се запозна със „Зачатие“?Когато започнах да се интересувам лично от темата за забременяването, попаднах на един интернет форум, където се бяха събрали доста момичета и общуваха оживено по Интернет. Те знаеха много, а аз – нищо. Започнах да чета, да осмислям информацията, престраших се да се запозная виртуално с някои от хората и един ден се озовах на сбирка на „Зачатие“. Бяха малко на брой, но много ентусиазирани и се нуждаеха от цялата помощ на света. Беше неизбежно да се включа. Уж, за малко, уж, само да помогна и така станаха вече 13 години.


 - 13 години за една кауза са сериозно нещо. Какво те задържа толкова дълго?


С хората от „Зачатие“ станахме приятели. Родихме заедно децата си, отглеждаме ги заедно през годините, те станаха едни от най-близките ми хора. А „Зачатие“ израстна с нас и се превърна в едно от нашите деца. А човек не оставя нито детето си, нито приятелите си, нали? Поне не и докато не предаде рожбата си в други сигурни и надеждни ръце. Твърде ценно ни е това, което постигнахме през годините и не можем да спрем просто така.


 - Какво успяхте да постигнете за тези години в „Зачатие“?


Страшно много – като се има предвид, че започнахме буквално от нулата. Бяха шепа хора, без средства, без влияние, без достъп до медиите. За стерилитет в България не се говореше, информация за лечението почти нямаше. Работеха шепа клиники и абсолютно нищо не се поемаше от здравните фондове. 

 

 - Догодина сдружението навършва 15 години - какво имаме днес?


Стерилитетът вече не е срамна дума и за ин витро не се шушука под сурдинка. Хората не се срамуват да кажат – аз имам репродуктивен проблем и го решавам чрез методите на асистираната репродукция. Темата за репродуктивните проблеми е във фокуса на всички медии. Имаме държавна и общинска политика в областта. Имаме финансиране за пациентите. Имаме трудова закрила на хората, преминаващи през лечение ин витро. Сдружение „Зачатие“ има обществено признание и заслужена репутация на двигател и основен фактор за тези промени. Казано накратко, животът на пациентите днес е в пъти по-лесен отколкото преди 15 години и „Зачатие“ има огромната заслуга за това.


 - Ако всичко е така добре, какво правите сега?


Ние сме си извоювали място в обществото, което не можем да напуснем. Все още има много да се работи в много посоки – за повишаване на общественото разбиране за инфертилитета, за превенцията на причините, водещи до стерилитет. В последните години много работим по нашата младежка кампания „Бъди в час“, защото репродуктивното здраве може и трябва да се опази на младини, а тийнейджърите са отчайващо неинформирани, въпреки заливащото ги море от информация. Сдружение „Зачатие“ е член на Обществения съвет към Центъра за асистирана репродукция и Обществения съвет към Програмата на Столична община, и ние с особено старание изпълняваме функцията си в тях. Работим активно и в европейската пациентска организация Fertility Europe, като чрез тях участваме в проекти и законодателни инициативи на общоевропейско ниво. Сдружение „Зачатие“ в Европейския парламент – кой би предположил това преди 15 години?!

 

NEWS_MORE_BOX

 


 - Имате ли нужда от нещо?


Имаме нужда от свежа кръв. Хората, веднъж дошли в Зачатие, трудно го напускат. Голям брой от нашите доброволци са вече хора с деца, преодолели своя личен проблем, но останали да помагат на другите след себе си. Принципът „Предай нататък“ е много силен при нас и всеки сам достига до него. Но трябва да призная, че днешните пациенти са настроени доста консуматорски. Свикнали са да получат и да отминат. Ние продължаваме да даваме, разбира се – средства, информация, закрила, подкрепа – но имаме нужда от още хора, които да ни помагат в това. И то именно хора, които се борят за своята мечта за дете. Те би трябвало да са най-мотивирани и активни в една пациентска организация.


 - Какво не знаят хората за „Зачатие“?


Много хора не знаят или не искат да повярват, че в „Зачатие“ никой не взема пари за това, което прави. Виждала съм много скептични погледи, когато с гордост заявя, че ние работим изцяло на доброволен принцип. Звучи наистина невероятно, че в съвременния комерсиализиран свят може да има хора, които 15 години правят нещо даром за другите. Но е факт и искам да го повторя отчетливо – не получаваме финансиране от никъде и не плащаме заплата никому. Всеки от нас изхранва семейството и децата си по друг начин, а за сдружението работим в свободното си време, като крадем от времето за децата си.


 - Съвсем скоро, на 9 юни 2018 г., в Плевен ще се проведе Ден на репродуктивното здраве, организиран за 13 път от сдружение „Зачатие“. Какво означава Денят за репродуктивно здраве за теб?


Това е уникално събитие - хората, които го измислиха, създадоха и поддържат толкова години, могат да са много горди със себе си. Толкова е добро, че вече влезе в календара на много медии, които даже го обявиха за международен ден! Страхотен шанс за хората от даден регион за един ден да се консултират безплатно с най-видните лекари, да проучат условията в най-добрите клиники, да чуят какво ново може да им предложи медицината и не на последно място – да се запознаят с други хора като тях, да споделят, да обменят опит и информация. А за мен е огромна доза адреналин – по цял ден не подгъвам крак, навъртам километри, говоря със стотици хора и накрая на деня идва онази несравнима с нищо сладка умора на удовлетворението... Вечерта се събираме всички онези, които правим възможно събитието, гледаме се един друг доволни и сме адски щастливи, че се познаваме и че отново сме заедно.
 

Елате в зала Областна управа в Плевен на 9 юни 2018. Започваме в 11 часа и сме там целия ден. Очакваме Ви!