Инвитро матурацията (IVM) е революционно лечение на безплодието, създадено с цел да предостави по-безопасна и по-евтина алтернатива на традиционното IVF лечение. Инвитро матурацията е относително нова процедура, сходна с инвитро оплождането, но има някои значими разлики. При класическото инвитро оплождане се използват медикаменти, които да доведат яйцеклетките на пациентката до зрялост преди да се извлекат от яйчника. При инвитро матурацията медикаменти не се прилагат, а яйцеклетките се извличат от яйчника на незрял стадий на развитие и се довеждат до зрялост в лабораторни условия (инвитро).

Незрелите яйцеклетки се извличат от нестимулирани или минимално стимулирани яйчници под ултразвуков контрол. След това, незрелите яйцеклетки се довеждат до узряване в лабораторията в продължение на 24-48 часа, използвайки специални среди за култивиране, към които са добавени малки количества хормони. За оплождане на матурираните яйцеклетки се прилага интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (ICSI). Получените в резултат ембриони се трансферират в матката на пациентката.
 

Какви са предимствата на този метод?

Класическият стимулиран IVF цикъл се свързва с риск от развиване на овариален хиперстимулационен синдром (OHSS), който е потенциално фатално състояние. Инвитро матурацията елиминира напълно този риск, тъй като не включва овариална стимулация. Освен това, IVM е много по-евтина процедура от IVF, тъй като не включва цената на скъпоструващите гонадотропини и налага много по-малко следене на развитието на фоликулите – съответно, има по-малко на брой ултразвукови прегледи и кръвни изследвания. Нещо повече, IVM е по-къса лечебна процедура, в сравнение с инвитро оплождането. От етична гледна точка, в случаите на мъжки стерилитет, също така тази процедура е „по-справедлива” за жената, тъй като не я натоварва медикаментозно.


NEWS_MORE_BOX

 


IVM е идеален вариант за пациенти, които не толерират ефектите на медикаментите, необходими за стимулиране на яйчниците - като например, онкопациенти и жени с поликистозни яйчници. Подходяща е и при млади жени с нормален менструален цикъл, а също така и при някои пациентки с преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв. Най-добри резултати се получават при жени под 35-годишна възраст с наличие на 10 и повече антрални фоликули.

Инвитро матурацията е метод, който може да се използва за лечение при всички форми на безплодие, без необходимост от хормонална стимулация. IVM може да се прилага като първа линия на поведение преди стимулация с гонадотропини, т.е. последователността на терапия е следната: вътрематочна инсеминация (IUI) > Ин витро матурация (IVM) > стимулиран IVF цикъл.
 

При кои случаи е подходящо лечение чрез IVM?

 

  • Жени с висок риск от овариален хиперстимулационен синдром (OHSS);
  • Жени с прекаран овариален хиперстимулационен синдром (OHSS);
  • Случаи с поликистозен яйчников синдром (PCOS);
  • Млади, високи и слаби жени с поликистозни яйчникови структури;
  • Всички случаи, при които е налице необходимост от лечение чрез IVF процедура;
  • Жени с някои злокачествени заболявания, при които химиотерапията трябва да започне без отлагане;
  • Заболявания, като активен системен Лупус еритематозус и някои форми на карцином на гърдата, при които е противопоказно повишаването на нивата на естрогените в кръвта;
  • При наличие само на мъжки фактор на стерилитет.

 

Има ли рискове?

Рисковете за здравето на жената са силно намалени, в сравнение с класическата инвитро процедура. По отношение на генетичните рискове - публикуваните данни сочат, че не се увеличава процентът на вродените малформации при децата, заченати след IVM, в сравнение с децата, заченати чрез IVF и ICSI процедури.
 

Приложение на метода IVM в България

СБАЛАГРМ "София" беше първата българска репродуктивна клиника, която започна да проучва и прилага метода на инвитро матурацията у нас. Първото бебе, заченато чрез новата процедура, се роди скоро след това. Специалисти от клиниката бяха докладчици за българския опит на първия европейски конгрес по IVM, който се проведе в Монца, Италия в края на 2008 г. Успеваемостта от приложението на метода през последните години показва, че сме на верен път.