Жените над 43 години вече имат право да осъществят желанието си да имат дете, когато им се налага да прибегнат до асистирани репродуктивни технологии. Промяната настъпи след обнародването на изменението на Наредба 28 на Министерство на здравеопазването днес в Държавен вестник. Досега законът поставяше ограничение до тази възраст, независимо че краят на фертилната възраст при жената настъпва десет години по-късно.


Така отпадна едно дискриминационно недоглеждане, с което се приема, че жените с репродуктивни проблеми също както останалите имат право до менопаузата си да станат родители. Често репродуктивните проблеми на семействата се дължат на късно диагностицирани заболявания, погрешно лечение и липса на държавна политика за профилактика на половото здраве на населението, и много по-малко на късен брак или късно решение за дете или безраборен сексуален живот.


Тъй като с напредване на възрастта шансовете за успеваемост и постигане на бременност, дори при асистираните репродуктивни техники, рязко намаляват, финансирането на процедурите ще се поема изцяло с лични средства. Според Наредбата, жените до 43 години с индикации за ин витро и отговарящи на условията, залегнали в Правилника на Фонд „Асистирана репродукция“ имат право на финансиране на 3 опита. С въвеждане на ограничението се дава възможност на хората с репродуктивни проблеми да направят опит да изпълнят мечтата си, като същевременно обществените средства бъдат максимално ефективно изразходвани.  


С промените в наредбата за първи път се въвежда и възрастова граница от 51 години за забременяване с донорски яйцеклетки. Досега подобно ограничение нямаше, което създаваше рискове за раждането на дете от родители в прекалено напреднала възраст, уточняват от Министерство на здравеопазването.


С документа се въвеждат и редица нови технически изисквания, на които трябва да отговарят центровете и лабораториите за асистирана репродукция. Целта е да се гарантира максимално безопасността и ефикасността на процедурите за пациентите.