Първата в бургаска област ин витро лаборатория за двойки с репродуктивни проблеми отваря врати в МБАЛ-Бургас.

 

 


Лабораторията е звено по асистирана репродукция към Родилно отделение и ще бъде официално открита на 7 октомври.

 

 

200 хил. лв. от финансирането му са осигурени от община Бургас. Изграждането на звеното започва в края на миналата година, като работата по него вече е изцяло приключена.

 

 

Новото звено включва консултативен кабинет, в който ще се диагностицира причината за безплодието, както и манипулационна, в която ще се извършват прегледите. Предвидени са и две болнични стаи и ембрионален бокс с най-модерна и съвременна апаратура. Звеното разполага с последно поколение ехографски апарати.

 

 

Първо ще започне да работи консултативният кабинет. Консултациите и ин витро процедурите ще се извършват от доц. д-р Павлета Табакова, д-р Георги Николов от София и екип.

 

 

Все още се очаква издаването на лиценз за извършване на дейности по асистирана репродукция от новото звено. „Надявам се това да се случи до месец, два и около Нова година вече лабораторията да стартира нормална работа.“, каза за Puls.bg д-р Георги Николов от столичния медицински център „РепроБиоМед“.

 

 

Създаването на звеното значително ще улесни двойките, на които за ин витро процедури досега се налагаше да пътуват до Варна или друг, по-отдалечен град, където има клиники по асистирана репродукция, поясни д-р Георги Николов.

 

 

Софийските специалисти ще провеждат прегледите и процедурите по ин витро оплождане в бургаската болница регулярно, съобразно записалите се за консултации пациенти.

 

 

Консултациите по асистирана репродукция ще се осъществяват след записан час на телефона на лабораторията: 0876/ 35 77 33.