Оптималният брой яйцеклетки, които да се „борят“ за оплождане, при жени, подложени на лечение на безплодие, е 15, откриха учени. Конкретната цифра дава най-добри шансове за развитие и раждане на здраво бебе. Изводите са направени след мащабно проучване във Великобритания. 


По-големият брой яйцеклетки не само е по-малко безопасен, но и по-малко ефективен. Според проучването шансовете за успешно оплождане и здраво бебе намаляват, когато от яйчниците на жената се отстранят по-малко яйцеклетки по време на процеса ин витро.


Ако пък от яйчниците биват извадени повече яйцеклетки, нараства риска от усложнения вследствие на свръхстимулиране на яйчниците по време на лечението с медикаменти. Проучването, публикувано в journal Human Reproduction, е първото с подобни мащаби, което засяга както броя яйцеклетки при ин витро оплождането, така и процента на успешно развитие и раждане на плода.


Експертите анализират данни от повече от 400 000 ин витро цикъла, проведени в Обединеното кралство между 1991 и 2008 година.


Експертът по оплождане и ръководител на изследването – д-р Алън Пейси от университета в Шефилд, Великобритания, обяснява, че откритията биха били от полза на хората, които в момента са подложени на процедурата ин витро, но не и на тези, които още не са решили.


Той обяснява още, че двойките, които не са все още наясно с целия процес, първо трябва да запознаят с базисните знания по темата и тогава информацията от новото проучване, би била от полза.