Биологичните последствия от естествения ход на възрастта повеляват шансовете на всяка жена да зачене да отслабват с годините. Причина за това е намаляването на т.нар. яйчников резерв на жената. Това е показател за моментния запас от яйцеклетки в яйчника на жената, които може да бъдат оплодени.

 

Като маркер за яйчниковия резерв най-често се ползва изследването на нивата на т.нар. антимюлеров хормон.


 

Дори това изследване обаче може би не дава достатъчно достоверни резултати, за да се прецени моментният шанс на една жена да зачене. Това показва проучване, проведено в САЩ и публикувано в журнала на Американската медицинска асоциация.

 

Всяка жена се ражда с определенo количество първични яйцеклетки в яйчника, които с годините зреят, отделят се с овулациите й и броят им постепенно намалява с напредване на репродуктивната възраст на жената. В по-млада възраст, при по-висок яйчников резерв, нивата на антимюлеров хормон са ниски, а шансовете за зачеване – най-високи. С напредване на възрастта яйчниковият резерв пада, успоредно с него и шансовете за забременяване, а като маркер за това се ползват все по-високите нива на антимюлеров хормон.

 

Американското проучване обаче показва, че конкретно тези хормонални нива не бива да се приемат безрезервно като сигурен маркер за способността на жената да зачене. Доказателства за това дава проследяването на 750 жени на възраст между 30 и 40 години, опитващи от дълго време да заченат. Според нивата на антимюлеров хормон в даваните от тях проби шансовете им за зачеване се оценявали в рамките на 60% до 85% при жените с ниски нива на хормона. След 12 месеца на постоянни опити за зачеване обаче се установява, че шансовете са почти еднакви при тези жени, независимо от различните стойности на яйчниковия им резерв, устяновявани от вземаните проби.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Резултатите от проучването все още се анализират по-подробно, но на този етап от тях може да се направи едно много важно заключение. То касае младите жени в детеродна възраст, при които е установен нетипично високо ниво на антимюлеров хормон и съответно нисък яйчников резерв.

 

Такива резултати вече не бива да се считат за сигурен белег за това, че шансовете за зачеване са ниски. Данните от проучването показват, че стойностите на антимюлеровия хормон може и да не са толкова категоричен маркер за детеродния потенциал, особено в по-млада възраст и когато няма други налични причини за трудности със зачеването.