Здравословното състояние, възрастта и навиците на бъдещите татковци могат да повлияят на шансовете на двойката за забременяване, както и на здравето на бъдещото им поколение.

 

Има много препоръки за подготовката на жената преди зачеване, но за мъжете е също толкова важно да се погрижат за здравето и готовността си за родителство.


 

Така се увеличат не само шансовете на двойката за по-скорошно зачеване, но и за по-добри и пълноценни взаимоотношения след раждането на детето.

 

Предварителната грижа за здравето на бъдещите бащи е рядко явление, отчасти и заради предубежденията, които мъжете изглежда често имат. Проучвания сред мъже показват, че те биха променили навиците и начина си на живот само при сериозни доказателства за ползите от това върху резултатите от бременността.

 

От етична гледна точка обаче може да се твърди, че мъжете носят морална отговорност за това да променят поведението и начина си на живот, за да създадат безопасна среда за отглеждане на деца.

 

Въпреки желанието си да бъдат добри бащи и партньори, много мъже изпитват трудности при промяна на приоритетите си.

 

Връзката между възраст и фертилитет

Мъжете могат да произвеждат сперматозоиди до 70-тата си година, дори и след това, но качеството им намалява с напредването на възрастта. Ако сте на 45 или повече години, зачеването може да отнеме повече време и рискът от спонтанен аборт нараства. При по-възрастните мъже има малко по-висок риск от раждане на бебе с аутизъм или с психично заболяване като шизофрения, в сравнение с по-младите бащи.

 

Здравето има значение

Около половината от случаите на безплодие се дължат на проблеми с фертилитета при мъжа, затова е добре бъдещите бащи да си направят общ преглед преди да започнат опитите за бебе.

 

Шансът за зачеване е толкова по-висок, колкото са по-здрави са сперматозоидите. Топлината влияе върху способността на тестисите да произвеждат сперма. Ето защо, в продължение на няколко месеца преди опитите за зачеване е добре бъдещите бащи да избягват горещи бани или спа центрове, да не поставят лаптоп в скута си и да носят свободно, а не прилепнало бельо.

 

Ако планирате бебе, проверете дали имате полово предавани инфекции, тъй като те могат да доведат до безплодие. Провеждането на изследване преди зачеване намалява риска от предаване на инфекцията на бъдещата майка или на детето.

 

В случай, че имате заболяване като рак, говорете с вашия лекар какво може да се направи, ако планирате бебе в бъдеще, преди да започне лечението.

 

Наднорменото тегло влияе върху качеството на спермата, намалява сексуалното желание и може да затрудни поддържането на ерекция, както и самото зачеване.

 

Най-добрият начин за постигане на здравословно тегло е да се храните здравословно и да тренирате редовно. Всяка седмица опитвайте да правите 2 до 5 часа упражнения с умерена интензивност или 1 до 2,5 часа интензивни упражнения.

 

Какво трябва да избягват бъдещите бащи

Пушене: Няма безопасно ограничение за пушенето. Ако планирате бебе, важно е да спрете цигарите поне 3 месеца, преди да започнете опитите за зачеване. Пушенето може да повлияе на ерекцията, уврежда ДНК на спермата, а повече от 1 кутия цигари на ден може да увеличи риска бебето да развие левкемия. Според репродуктивния биолог Джон Ейткън повечето спонтанни генетични мутации при поколението възникват по линия на бащата и се влияят силно от възрастта и фактори като тютюнопушене и затлъстяване.

 

Алкохол: Прекомерната употреба на алкохол засяга сексуалното желание, затруднява ерекцията и влияе върху качеството на спермата. Няма доказателства, че консумацията на кофеин (напр. кафе) влияе върху фертилитета на мъжете.

 

Лекарства: Лекарства, които могат да повлияят на фертилитета, включват болкоуспокояващи, които съдържат опиати, както и лекарства за лечение на депресия и тревожност. Лечението на рак с химиотерапия и лъчетерапия също може да повлияе на мъжкия фертилитет.

 

Стероиди: Приемането на анаболни стероиди може да попречи на производството на сперма. Те могат да засегнат също така ерекцията и сексуалното желание. Може да са необходими до 2 години след спиране на анаболните стероиди, за да бъде спермата отново здрава.

 

Наркотици: Наркотици като кокаин, хероин, екстази и марихуана могат да причинят трайни проблеми с плодовитостта.

 

Химикали: Токсините и замърсителите на работното място и в ежедневието могат да повлияят на качеството на спермата. Те включват пестициди, тежки метали, някои химикали, пластмаси и радиация. При наличие на такива вредни фактори, носете защитно облекло.

 

Грижата за цялостното здраве на мъжа преди зачеване и подготовката за бащинство са важна част от мъжката роля в зачеването и прехода на двойката към родителство.

 

Източник:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6142132/

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/preconception-health-for-men