Фолиевата киселина е част от групата на витамините В-комплекс и се означава като витамин В9. Тя е водноразтворима и не може да се складира в организма. Затова трябва да се набавя редовно с храната, а най-важен е приемът ѝ при бременни и жени, които опитват да заченат.

 

Определящата роля на фолиевата киселина за ембриогенезата се дължи на нейните разностранни функции. Тя има ключова роля за:


  • Синтезата и поправките на ДНК;
  • Нормалното клетъчно делене;
  • Протичането на кръвотворните процеси;
  • Формирането и правилното развитие на нервната система през ембрионалното развитие.

 

Всичко това доказва важната роля на фолиевата киселина не само през бременността, а и в периода преди зачеването и непосредствено след него. Много важно е фолиева киселина да се набавя в достатъчни количества още при плануване на зачеването, за да се подсигури нормалното протичане на бременността и развитието на плода.

 

Според експертите ежедневният прием на фолиева киселина в необходимите количества е важен във всяка възраст. Той задължително трябва да се съблюдава поне една година преди планувана бременност, за да се улесни зачеването и да се профилактират рискове за плода, свързани с развитието на нервната му система, черепните и лицево-челюстните му структури.

 

Препоръчителният минимум за прием на фолиева киселина в периода преди зачеването е около 400 микрограма дневно. Според експертите придържането към тези количества в периода от 12 месеца преди зачеването намалява риска от преждевременно раждане с над 50%.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Необходимите дневни дози фолиева киселина нарастват до около 600 мкг по време на бременността и се запазват в приблизително същите граници по време на кърмаческия период.

 

Като най-ценни природни източници на важния витамин се посочват няколко храни, богати на фолиева киселина: карфиол, броколи, спанак, яйчен жълтък, бобови култури, телешки черен дроб и др. Фактът, че фолиевата киселина е водноразтворима показва, че с приема й трудно може да се предозира. Всяко останало неусвоено количество от нея се изнася с урината. Това доказва, че няма рискове от предозиране, дори при жените, плануващи зачеване и бременност.