Вътрешната страна на матката е покрита с лигавица, наричана още ендометриум. Когато тази специфична тъкан се разпространи извън матката и обхване, обикновено, половите и други органи, като яйчници, фалопиеви тръби, черва, ректум, пикочен мехур, се говори за ендометриоза.

Тази тъкан обаче не е специфична за друг орган, освен за матката и то кухината й. Освен това при нея има още една специфична особеност...

Маточната лигавица е същата онази тъкан, от която идва менструалното кървене по време на месечния цикъл на жената в репродуктивна възраст. Нейна особеност е, че нараства в продължение на менструалния цикъл според хормоналните промени, след края на месечното кървене. Нарастването на маточната лигавица е необходимо, за да може да се осъществи вгнездяването на оплодената яйцеклетка и съответно се развие бременност. Менструалното кървене съдържа „отлющени“ частици от маточната лигавица, която се оказва ненужна при липса на оплодена яйцеклетка.

Когато ендометриумът се разпространи извън обичайното за него място, извън вътрешността на матката, и се имплантира по органите в коремната кухина, също се разраства под въздействието на половите хормони, но в случая води до образуване на лезии, кисти и сраствания. При някои жени това причинява силни болки по време на месечния цикъл.

Единственият начин да се установи ендометриозата е чрез надникване в коремната кухина. Няма друг метод за поставяне на диагноза, освен чрез лапароскопско изследване. Ендометриозни кисти могат да се видят и при ехографско изследване, но това е признак за напреднал стадий на ендометриозата. Разглеждат се четири нейни стадия, според степента на разрастване на ендометриума.

Ендометриозата засяга около 30% от жените с фертилитет. Все още не е ясна причината, поради която се развива. Някои експерти предполагат, че при менструация се получава навлизане на лигавична тъкан във фалопиевите тръби и от там разпространението й в коремната кухина.

NEWS_MORE_BOX


Други считат, че това се получава при всяка жена, но имунната система успява да унищожи тези вече абнормни тъкани за различната от вътрешността на матката среда. Според тях ендометриоза се развива, когато имунитетът по някаква причина не се справя с тази своя задача.

Има и хипотеза, че това са останки от собствена ембрионална тъкан, образувала се по време на пренаталното развитие, която се развива в ендометриозна или се преобразува в такава под въздействието на определени фактори.

Какви могат да бъдат симптомите? При някои липсват каквито и да е симптоми. При други могат да се появят едно или две оплаквания в различна степен от следните:

болезнена менструация;


  • болки в кръста, таза, хълбоците по време на меструация;
  • изпитване на болка при движение на червата, диария, констипация или други оплаквания от страна на червата по време на менструация;
  • болезнено и често уриниране по време на менструацията;
  • болка при полов акт;
  • трудно забременяване или стерилитет.