Възможно ли е забременяване при ендометриоза?

Понякога при ендометриоза е възможно забременяване, особено когато тя е в начален стадий, но като цяло води до затруднения при зачеването и дори до безплодие. Според проучванията 30 до 40% от пациентките с ендометриоза са засегнати от нарушения на фертилитета. При 20 до 50% от пациентките с безплодие, водещата причина е ендометриозата.

 


Защо ендометриозата пречи на зачатието?

  • Хроничното възпаление може да възпрепятства сливането между сперматозоида и яйцеклетката.
  • Срастванията или запушването на фалопиевата тръба, които често са резултат от ендометриоза, могат да забавят или възпрепятстват оплождането.
  • Образуването на ендометриозни кисти в яйчниците може да попречи на правилното развитие на фоликулите и да наруши качеството на яйцеклетките.

Как да подходим при ендометриоза и безплодие?

След поставяне на диагнозата ендометриоза, един от начините за забременяване е прибягване към методите на асистираната репродукция, ако е необходимо. В зависимост от степента и вида на ендометриозата, както и в зависимост от здравословното състояние на двамата партньори, могат да се предприемат следните терапевтични подходи:

  • Овариална стимулация, със или без вътрематочна инсеминация;
  • Ин витро оплождане, понякога предшествано от предварително лечение, базирано на прием естроген-прогестинови контрацептиви или GnRH агонисти.

Не се препоръчва системно хирургично лечение на ендометриоза с цел подобряване на шансовете за бременност. Въпреки това този подход може да се приложи при неуспех на ин витро оплождането и при умерена до тежка ендометриоза. Асистираната репродукция при пациентки с ендометриоза предоставя шансове, които са повече или по-малко сходни с тези на други пациентки без това заболяване, при които се прилага асистирана репродукция.

 

Бременността служи ли като пауза за ендометриозата?

Смята се, че бременността може да допринесе за облекчаване на ендометриозата. Промените в нивата на естрогена могат да доведат до влошаване на симптомите на ендометриоза през първия триместър, след което да отшумят или дори да изчезнат до раждането. Въпреки това, симптомите на ендометриоза обикновено се възобновяват, когато менструацията се възобнови след раждането. Следователно заболяването временно се потушава само по време на бременност.

 

Свързана ли е ендометриозата с повишен риск при бременност?

Ендометриозата може да насърчи появата на определени усложнения по време на бременност.

 

Установено е, че съществува повишен риск от:

  • Ранен спонтанен аборт - рискът е с около 10% по-висок;
  • Недоносеност на плода и преждевременно раждане;
  • Предлежаща плацента;
  • Усложнения на родилния процес поради сраствания или последствия от предишни интервенции, които усложняват раждането.

Важно е да се поясни, че не всяка бременност е рискова или свързана с усложнения при пациентки с ендометриоза и много от тях могат да имат успешна бременност и да родят чрез вагинално раждане.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/famille/grossesse?doc=endometriose-grossesse-symptomes-risques