Какво е влиянието на ендометриозата върху плодовитостта?

Според данните от различни анализи, 35 до 55% от случаите на безплодие се дължат на ендометриоза.

 


Установено е, че при приблизително 30 до 50% от жените, които са с диагностицирана ендометриоза, се наблюдават репродуктивни нарушения.

 

Екип от британски изследователи е успял да разкрие механизмите, които биха обяснили връзката между ендометриозата и безплодието.

 

За целта на изследването са били взети проби от перитонеална течност от шест жени с диагноза ендометриоза и шест незасегнати жени, при които не са били диагностицирани гинекологични заболявания.

 

Перитонеалната течност е в контакт с фалопиевите тръби.

 

Фалопиевите тръби са покрити по повърхността си с епителни реснички, които деликатно се движат и осъществяват преминаването на яйцеклетката по фалопиевите тръби, за да може да се осъществи оплождането от сперматозоид.

 

Учените са наблюдавали ефекта на течността върху фалопиевите тръби, взети от пациентки, на които е била извършена хистеректомия поради миома.

 

Изследователите са установили, че честотата на цилиарните вибрации на епителните реснички, покриваща фалопиевите тръби, е била по-ниска с 24% при пробите, които са били взети от пациентки с ендометриоза.

 

Това инхибиране на подвижността на епителните реснички може да обясни репродуктивните нарушения при жените с ендометриоза.

 

Идентифицирането на специфичните молекулярни механизми, които понижават подвижността на ресничките, е важна насока за бъдещи изследвания, за да може да се открие ефективно лечение.

 

Други причини, които водят до безплодие при ендометриоза

  • Увеличаване на нивата на IgG и IgA антитела и ендометриални лимфоцити, които могат да повлияят на имплантирането на ембриона в матката;
  • Хормонални аномалии - дисовулация и вредно въздействие върху ооцитите са споменати в множество проучвания, но без потвърждение, въпреки това последните проучвания показват намален процент на успеваемост за забременяване при жени-донори на яйцеклетки, при които е била установена умерена ендометриоза;
  • Основните фактори за безплодие в случаите на ендометриоза остават свързани с анатомичните лезии, с които е свързано заболяването - перитубо-яйчникови сраствания, промени във фалопиевите тръби, ендометриоми на яйчниците;
  • Нарушен яйчников резерв - това се наблюдава по-често, когато пациентката е имала преди това ендометриозни кисти. Тези кисти нахлуват в яйчника и унищожават част от яйцеклетката.

Референции:

https://www.doctissimo.fr/html/sante/mag_2002/sem02/mag1213/dossier/sa_6247_endometriose_fertilite.htm

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673602112475