Д-р Лилия Димитрова е специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина в болница „Вита”. Тя е водещ експерт в екипа на "Вита Ин Витро Център".  Завършва Медицински Университет в гр. София с отличие „Златен Хипократ“. Д-р Димитрова е реализирала 61% биохимични бременности от ембриотрансфер за 2013 г., 66% за 2014 г. и 59% за 2015 г. Има завършени редица курсове и специализации в областта на стерилитета и асистираната репродукция и посещава редовно международни конгреси и обучения, свързани със съвременните тенденции в областта на ин витро технологиите. 
 

Кога може да говорим за репродуктивен проблем?

Наличието на трудности със забременяването при двойката е много деликатна и трудна за споделяне тема. За проблеми със забременяването се говори, когато двойката прави опити за дете в продължение на една година без да се реализира бременност при възраст на жената до 35 години. Когато жената е над 35 години - шест месеца опити без настъпване на забременяване са достатъчни, за да се потърси консултация със специалист по репродуктивна медицина. Всяка двойка е уникална и затова индивидуалният подход, изграждането на доверие в лекаря и емоционалната подкрепа са основни компоненти за успеха на ин витро процедурата. Във „Вита Ин витро Център” се стараем да вникнем в детайлите на проблема, да обясним достъпно спецификата и начините за преодоляването му, като отделяме необходимото време на всяка двойка. 
 

Какво представлява ин витро процедурата?

Тя е един от методите за лечение на безплодие. Най-общо представлява изваждането на яйцеклетки от тялото на жената след като е проведена хормонална стимулация, следва оплождане на яйцеклетките със сперматозоиди от мъжа, отглеждането на развиващите се ембриони в лабораторни условия и накрая поставянето на подбран ембрион (или ембриони) с добро качество в тялото на жената. 
 

Кога възможността за забременяване при една жена започва да намалява?


Репродуктивният потенциал при жените над 35-годишна възраст започва бавно да намалява, а след 40-годишна възраст - драстично спада. Причините са основно две - от една страна е физиологичното намаляване с годините на т. нар. „яйчников резерв“, т.е. намаляване броя на малките фоликули и респективно яйцеклетки в яйчниците. При част от жените изчерпването на този яйчников резерв може да настъпи доста по-рано - на 40, дори и на 30 години, което  намалява шансовете за бременност.  
 
Втората причина за намаляване на фертилността с напредване на възрастта е влошаване качеството на яйцеклетките. Това води до по-трудно забременяване и по-често са налице спонтанни аборти. Вероятността за генетична увреда  (т. нар. хромозомни аномалии) на ембрионите при жените над 40 години нараства многократно и е над 80 %.  
 

Каква е ролята на мъжа?

Замърсената околната среда, нездравословният начин на живот, както и непълноценното хранене са основни причини за влошаване качеството на репродуктивните клетки - на яйцеклетките и на сперматозоидите. Статистиката сочи, че около 40 % от стерилитета се дължи на мъжа, затова, когато двойката има проблем със забременяването, задължително трябва да се изследва и партньорът. Изследването на основните параметри на семенния анализ - брой, подвижност и морфология на сперматозоидите е бърз и лесен метод за първична диагностика.  
 

Какви са стъпките при ин витро процедура във „Вита Ин Витро Център”?

Първата стъпка е хормонална стимулация при жената. Тя има за цел да се формират повече фоликули, съответно да се извадят повече яйцеклетки, да се развият повече ембриони, за да се подбере най-добър (или добри) ембриони за поставяне в организма на жената. Така повишаваме шанса за желаната бременност. Хормоналната стимулация се състои в ежедневно поставяне на инжекции и в зависимост от протокола е между 8 и 20 дни. Втората стъпка е изваждането на яйцеклетките от яйчниците на жената - т. нар. фоликулна пункция. Процедурата се осъществява под упойка и трае средно между 5 и 15 минути. В същия ден партньорът отделя семенен материал и ембриологът осъществява оплождането на  яйцеклетките със сперматозоидите - трети етап.
 
Четвъртата стъпка  е отглеждането на  развиващите се ембриони в лабораторни условия. Последната стъпка е поставянето на избран ембрион (или  ембриони) с добро качество в тялото на жената - т. нар. Ембриотрансфер. 10-  15 дни по-късно е кръвният тест, за да се провери дали е настъпила бременност.
NEWS_MORE_BOX
 
Кое е най-новото от практиката?
 
Два са съществените моменти в развитието на асистираната репродукция през последните години. Първият е предимплантационната генетична диагностика (PGD). Във „Вита Ин Витро център” посредством PGD извършваме генетичен анализ на ембриони на стадий 5-и ден (т. нар. Бластоцист) - на етап преди да бъдат върнати в тялото на жената. След анализа само ембриони, диагностицирани като неувредени, се трансферират. По този начин се  подбират само ембриони с нормален генетичен набор.
 
Вторият аспект е свързан с най-честото усложнение при ин витрото - многоплодната бременност. Намаляването на многоплодните раждания може да се регулира само чрез намаляване броя на ембрионите, които се трансферират. Ембриотрансферът на един ембрион с добро качество при подбрана група пациенти е препоръчителен като единственото ефективно средство за намаляване процента на двуплодните бременности. Той е възможен  единствено при комбинация от високо качество на лабораториите и добри криопрезервационни програми. 
 

Към семействата, които мечтаят да имат бебе, но срещат трудности...

Във „Вита Ин Витро Център” съветваме жените да не отлагат бременността във времето. Препоръката ми е изследване на яйчниковия резерв, което да стане приоритет на всяка млада жена, желаеща да създаде потомство. Когато двойката има проблем със зачеването, да  не се страхува да се обръща своевременно към специалист по репродуктивна медицина за правилна диагноза, компетентен съвет и адекватно лечение, за да може да достигне по най-краткия път до така мечтаното бебче.