Донка Куцарова е член на УС на Сдружение „Зачатие“. В организацията е от самото й създаване, дори и по-рано. През последните десет години постоянно се сблъсква с проблемите на хората, които желаят да имат дете, но срещат трудности заради репродуктивни проблеми. За десет години отношението в страната ни спрямо хората със стерилитет се променя, може би по-бързо отколкото се променят предразсъдъците в обществото ни. Факт е, обаче, че благодарение на активното действие на шепа млади жени от тема табу проблемите на семействата по да имат дете, се приеха и за проблем на държавата.
Смята се, че 250 000 млади двойки у нас страдат, заради това че не могат да имат дете по естествен път. Към сдружението се присъединяват все нови и по-млади жени. Годините необходими за създаването на Фонд Асистирана репродукция, който финансира част от опитите ин витро, обаче жертваха мечтата на не малко български семейства да отгледат дете. Какво още предстои да стори държавата ни, за да се смята, че промените в нея са адекватни на съвремието ни, европейската ни принадлженост и на демократичните устои на едно общество...

 

 


Първа част на интервюто

 

 

Поддържате ли отношения с международни организации? Какви проекти предстоят?

В края на 2009 година Сдружение "Зачатие" получи покана за членство във европейската организация на двойките, които срещат трудности със забременяването - Fertility Europe, в която членуват десетки организации от почти всички европейски страни. Първата среща за обмяна на опит на Fertility Europe, в която взехме участие и ние, се проведе във Виена през март 2010 г. Там представихме своите организации, как работим, какво сме постигнали и какви са нашите текущи цели и задачи. Изумително е колко много е напреднала нашата страна по отношение на репродуктивното здраве и отношението на държавата към проблемите на стерилитета за последните няколко години.

 

През юни същата година, на конференцията на Fertility Europe, на която "Зачатие" бе представено от трима членове, официално бе гласувано нашето членство като пълноправен член на европейската организация. Представители на "Зачатие" участват активно в работните групи на Fertility Europe. През октомври 2010 г. представители на Сдружение "Зачатие" участваха в семинар на Европейският пациентски Форум в Будапеща, на който Fertility Europe е официален член.
 

В началото на 2011 г. ще стартира и официалният първи съвместен проект на Fertility Europe - "Нашите уникални семейства” (Special Families Campaign), в който ще се включат повечето от организациите-членове. Ние знаем, че стерилитетът и копнежът за дете не познава териториални граници, вярваме, че заедно можем повече - да споделим опит, да защитаваме и работим с и за милионите хора с репродуктивни проблеми в цяла Европа.
 


Как в действителност възникна сдружение "Зачатие"? Какви други постижение на сдружението могат да се отчетат?

Сдружение "Зачатие" се създаде от десетина жени с репродуктивни проблеми, запознали се в интернет форум през 2002 г. Темата за безплодието тогава беше табу, анонимността почти задължителна, огромни бяха болката, изолацията и срамът от обществените нагласи.


В интернет нямаше никаква информация за стерилитета на български език, а специалистите, които се занимаваха с този проблем се брояха на пръсти и беше трудно, дори често невъзможно, да се намерят координати и мнения за тях.


Може би е излишно да се споменава и, че държавата не поемаше нито едно изследване и процедура, касаещи репродуктивните проблеми. Ние бяхме невидими. През лятото на 2003 г. започнахме да изграждаме сайта "Зачатие". Искахме да имаме едно уютно местенце, един оазис, в който да можем да споделим разочарования, надежди, копнежи и опит, да съхраним и предоставим информация за хората като нас.

Така през март 2004 г. официално бе създадено и сдружение "Зачатие". От създаването си сдружението има стотици членове и хиляди симпатизанти от страната и чужбина. То е абсолютно независима доброволческа структура, в която може да членува всеки български гражданин, който подкрепя и споделя нашите цели и дейности. "Зачатие" посредничи между институциите, пациентите, специалистите, медиите и всички заинтересовани страни, предоставяме актуална и адекватна медицинска, правна и административна информация на пациентите, защитаваме интересите им, оказваме им морална и финансова подкрепа.

След дълги месеци и години непрекъснат труд за поддръжката и попълването на най-голямата библиотека по тези теми, сега сайтът е сред първите няколко в Европа по посещаемост, актуалност и обем на информацията сайтове за стерилитет. В него са регистрирани повече от 25 000 потребители, а ежедневните уникални посещения са почти 14 000. През 2005 г. стартирахме единственото българско приложение за проследяване на овулацията и изчертаване на графики на фертилността - Овулационния календар на "Зачатие". Оттогава досега той се използва напълно безплатно от над 75 000 жени във фертилна възраст.

С активното участие на сдружение „Зачатие” от 18.12.2009 г. е приета поправка в Кодекса на труда и сега вече жените, подлагащи се на ин витро процедура, ще се ползват със същата законова закрила пред своя работодател, както и бременните жени.

От 2006 г. насам всяка година през месец юни организираме в различни градове на България Денят на репродуктивното здраве. Това уникално по рода си събитие е среща на пациенти, лекари и общественици. Специалистите представят доклади на достъпен за пациентите език за методите в репродуктивната медицина и най-новите технологии в асистираната репродукция и провеждат през целия ден безплатни консултации с тях, което дава възможност на няколкостотин двойки в рамките на събитието да получат насоки и съвети за своето лечение. Досега ежегодните срещи на „Зачатие” са били в градовете Плевен, София, Стара Загора, Бургас и Пловдив, а през месец юни 2011 г. Денят на репродуктивното здраве ще се проведе в град Варна.


От 2008 г. насам сдружението провежда благотворителни инициативи за финансово подпомагане на семейства със стерилитет в рамките на ежегодните събития Ден на Репродуктивното здраве и „Коледно желание”. Досега сме помогнали на 33 семейства с парична помощ. Водещите клиники по стерилитет подкрепят нашите Коледни инициативи като даряват безплатни процедури за двойките, които по една или друга причина не могат да се възползват от фонда. Тази година девет клиники дариха 10 безплатни процедури ин витро и две инсеминации за потребители от форума на "Зачатие". Сдружението организира и благотворителни и информационни кампании за лечение на мъжки стерилитет, безплатни изследвания, пакети медикаменти за лечение на стерилитет предоставени от български фирми, съпричастни с каузата ни.


Всички работим за "Зачатие" абсолютно доброволно и никой не получава нито възнаграждение, нито привилегии за всичко това. Всички имаме семейства, работа, с която успяваме да съчетаем ангажиментите си в сдружението. Често се случва да ни питат защо го правим, каква полза имаме и какъв е стимулът за това. Истината е, че пътят през стерилитета остави трайна и дълбока следа във всеки от нас, срещна ни и ни събра с уникални хора, направи ни едно семейство. Да работиш за такава кауза е пристрастяващо. Ние страдаме за всеки неуспех, плачем от радост с всяко родено бебе, съпреживяваме и се опитваме да помогнем с това, което е по силите на всяка една от нас и на всички ни заедно. Няма по-голям и истински стимул от бебешка усмивка и през сълзи от щастие съобщена новина за тест, очакван с години борба и страдание, на който се усмихват двете  чертички. В такива моменти осъзнаваме колко много си заслужава всяка една минута подарено старание, внимание и любов.