Мистерията на оплождането и зачеването на нов живот е повод екип от японски и британски учени да отдаде няколко години лабораторно време за подробно установяване на изпитанията, които сперматозоидите срещат в заветната си експедиция за създаване на здраве ембрион.

 

Оказва се, че гостоприемността на кротко очакващата яйцеклетка и плувните способността на сперматозоидите не са единствен фактор за гарантиране на успешно зачеване. Огромна роля имат механизмът и ритъмът, с които мъжките полови клетки се придвижват и които може да се представят с обикновен математически модел. Така учените установяват една проста истина – математиката е намесена и в зачеването на човека. По-важното обаче е друго – новите открития отварят вратите пред нов и по-ефективен подход към лечението на проблемите със зачеването.


Експедицията до яйцеклетката – коварното изпитание

След необезопасен сексуален контакт около 50 милиона сперматозоида стартират маратонското си бягане към заветната цел - фалопиевите тръби, където евентуално ги очаква обектът на тяхното съществуване – яйцеклетката. Макар и подготвени за плуване в течната среда, в която попадат, малцина от тях достигат крайната цел. С размер около 0,06 мм всеки сперматозоид среща редица изпитания по пътя си, които не издържа. От една страна ги атакуват левкоцити, готови да защитят женския организъм от всеки външен натрапник. Лабораторни тестове показват, че едва десетина от най-издръжливите сперматозоиди достигат фалопиевите тръби, а при добър късмет само един от тях ще бъде победител. Кой ще бъде той? Ето в този ключов момент като финален съдник се намесва математиката, за да определи чие ДНК ще се слее с това на яйцеклетката и ще даде началото на нов живот.

Ритъмът на живота

Това, което отличава сперматозоида победител от всички останали 10 милиона е ритъмът, с който той се придвижва. Учените установяват, че печелившият ритъм се базира на точно определени математически правила. Необходимо е сперматозоидът да има правилен „стил на плуване“ с много точен бийт. Това всъщност се явява ключовото допълнение към подвижността и оптималната морфологична форма на сперматозоида, което ще му осигури възможността пръв да достигне и да оплоди яйцеклеткта.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Лабораторните проучвания сочат, че главичката и опашката на най-успешните сперматозоиди се движат в много правилен такт помежду си. Ритъмът на движенията им създава поле, подобно на магнитното и това им осигурява не само бързина, но и много ефективно придвижване в средата, в която попадат след еякулация.

 

На база на тези наблюдения учените обясняват и трудностите със зачеването при някои двойки. При тях може да е нелице не толкова намалена подвижност на сперматозоидите, колкото неправилен ритъм на придвижването им, което всъщност може да възпрепятства оплождането на яйцеклетката. Учените вече работят по разработването на точна формула, с която още може да се проследява ритъма на сперматозоидите при стандартни изследвания и спермограми и на база на която ще може да се разработят иновативни средства за лечение на стерилитет и проблеми със зачеването.