Оценката на яйчниковия резерв и прогнозата за репродуктивния потенциал при жената са едни от водещите тенденции при „правенето на бебетата” на XXI век. Това заяви Д-р Явор Владимиров, специалист по репродуктивна медицина с над 20-годишен опит, на обиколката на най-новата ин витро болница у нас.


Според д-р Владимиров, жената след 35 г., следва да направи подобен профилактичен преглед. Репродуктивна способност на жената може да се прогнозира до 10 години напред, което е възможност за жените да планират реалистично плановете си за семейство.


Съвременната жена в сравнение дори с няколко десетилетия се задомява и решава да има деца много по-късно. Отлагането на решението за деца обаче понякога е фатално, тъй като репродуктивните способности на жената са ограничени от биологичния й часовник. Същевременно се отчита тревожна нарастваща тенденция при жените за ранно изчерпан яйчников резерв породени от стреса, неправилния начин на живот и други външни фактори. Никоя жена и семейство не е застраховано от проблем свързан с репродуктивната функция, а колкото по навреме се установи той, толкова възможностите за успешна и по-лека терапия са по-големи.


Оценката на яйчниковия резерв и прогнозата за репродуктивния потенциал при жената дава възможност на жените, които са решили да подходят разумно при създаването на семействата си, да преструктурират, ако се налага приоритетите си, ако знаят, че могат да заченат по естествен път само още 1-2 години.


„При 10 % от европейките, в това число и българките, цикълът спира преди 45 години”, твърди д-р Владимиров. Те вече не могат да имат деца. Причините най-често са наследствено предразположение, оперативно лечение или заболявания като ендометриоза. Затова именно се прави оценка на яйчниковия резерв.  За съжаление, у нас специалистите, които мислят за този проблем, са малцина, а той е много важен. Броят на жените с ранно изчерпан яйчников резерв не е никак малък. При ранната прогноза и диагностика могат да се вземат мерки и да се предотвратят много случаи на безплодие. „Това е съвременният метод за профилактика на безплодието и голяма стъпка в семейното планиране, това е бъдещето”, допълва Д-р Владимиров. 


Намаляването на яйчниковия резерв води до влошаване качеството на отделените яйцеклетки, което е една от основните причини за намаляване на фертилитета. Всяка жена се ражда с милиони яйцеклетки, но дори още преди първия менструален цикъл, те са чувствително намалели. При всеки менструален цикъл жената губи много от тях. Инвитро специалистите в голяма степен се справят с лошокачествената сперма или малкия брой сперматозоиди. Все още обаче трудно се справят с жените в репродуктивна възраст, чиито яйцеклетки не се поддават на "лечение" с наличните средства.


Прогнозата на репродуктивния капацитет на жената се прави чрез група от специфични ултразвукови, хормонални и генетични изследвания. Цената се движи между 200 и 1000 лв. В Специализирана болница за активно лечение по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина (СБАЛАГРМ) „София” са инвестирани над 100 000 евро и в специален апарат за прогноза на яйчниковия резерв.


Новооткритата болница е една от най-големите и модерни специализирани  медицински заведения в областта на асистираната репродукция у нас. Нейн създател и медицински директор е Д-р Явор Владимиров, „татко” на стотици бебета.СБАЛАГРМ „София” лекува основно безплодието, но се занимава и с оперативна гинекология,  патология на бременността и профилактика на онкологичните заболявания при жената.


Близо 6 милиона лева са инвестирани в сградата и оборудването. Средствата са вложени в построяването на 7-етажната сграда и закупуването на най-новия клас медицинско и лабораторно оборудване. При проектирането и оборудването са спазени последните европейски изисквания. Открити са и над 80 нови работни места, като допълнително се предоставя заетост и на други специалисти.