От гледна точка на съвременния обществен строй да си мъж си има своите сериозни недостатъци. Мъжете остаряват по-бързо, а статистиката сочи, че средната продължителност на живота им е по-къса, отколкото на жените. Мъжкият пол обаче дава и едно огромно предимство.

 

Мъжът може да запази способността си да става баща до дълбоки старини. И все пак според някои специалисти това може да бъде опасна дарба, особено по отношение здравето на детето.


 

Причина за запазване фертилността на мъжа до дълбоки старини е на практика постоянното производство на сперма. Според учените само за 16 дни, независимо от възрастта, мъжкият организъм може да произведе достатъчно количество жизнеспособни сперматозоиди, които да гарантират успешно оплождане на яйцеклетка след сексуален контакт. Оказва се обаче, че запазването на плодовитостта на мъжа с напредване на възрастта идва на ценaта на повишен риск от некачествени полови клетки и зачеване на бебе с генетични увреждания.

 

Научните проучвания сочат, че проблемите с бременността и здравето на бебето може да са много по-сериозни, когато бащата е над определена възраст, в сравнение с тези при по-възрастна майка.

 

Има данни, че при забременяване на жената над 35-годишна възраст, се повишава рискът от раждане на дете със синдром на Даун или друго генетично заболяване. Списъкът с рисковете за бебето, когато бащата е над опредлена възраст обаче е по-дълъг.

 

Проучване, публикувано в журнала Nature, показва, че вероятността от аутизъм или шизофрения нараства, успоредно с възрастта на бащата, като риск е налице дори при 35-годишни мъже. След тази възраст рискът от подобни здравословни проблеми у наследника се удвоява за всеки 16 години, добавени към възрастта на мъжа, който ще става баща.

 

Според данни от други проучвания, публикувани в американското издание Journal ot Men's Health, бащинство след 40-годишна възраст може да се асоциира и с преждевременно раждане, прекалено ниско тегло на плода и други здравословни проблеми.

 

Според учените рисковете от генетични увреждания на плода при напреднала възраст на бащата произлизат от много интензивното производство на сперматозоидите през целия живот на мъжа. Както стана ясно, на всеки 16 дни в организма на мъжа се произвежда нова „доза“ полови клетки. При толкова интензивно делене на клетките предшественици на зрелите сперматозоиди е налице постоянен риск от възникване и предаване на различни мутации. Те се означават като де ново мутации. Установено е, че жените предават около 20 от тях на плода си чрез генетичния материал на яйцеклетката.

 

NEWS_MORE_BOX

 

На 20-годишна възраст мъжете също предават около 20 такива мутации на бебето си, които в повечето случаи са безобидни. На 40-годишна възраст обаче броят на тези мутации скача на 70 и продължава да расте с напредване на възрастта. Успоредно с това, нараства и рискът някоя от мутациите да е опасна и да доведе до сериозни генетични проблеми у плода.

 

Данните за по-висок риск от увреждане на плода при възрастен баща са само ориентировъчни. Далеч не всяко бебе на татко с посребряла коса е застрашено от увреждания. Фактът, че природата е решила да запази оплодителните способности на мъжа до дълбока старост е достатъчно красноречив. Той дава възможност на всеки мъж да навакса пропуснатото през младостта.

 

Единственото ограничение тук е справянето с чисто физическия аспект на бащинството, а не квалитетното изпълнение на предхождащите процедури, водещи до зачеване.

 

И все пак мъжете, които стават бащи на по-късна възраст, имат възможността да станат членове на клуб, чиито представители са хора като Пол Маккартни, Род Стюарт, Мик Джагър и др. беловласи, но доказано качествени бащи.