Американски учени са установили, че високите нива на стресът и депресията могат да възпрепятства ефективното лечение на женския стерилитет.

 

Според изследователите от Калифорнийския университет в Сан Франциско, силният стрес и депресивните състояния възпрепятстват лечението на репродуктивните проблеми по-силно, отколкото напредналата възраст, например.

 

Заключението се базира на изследване, направено сред 434 жени, които са били лекувани за безплодие.
В началния етап на проучването, всички участнички преминали през пълен медицински преглед, включително оценка на симптомите на тревожност и депресия.
 


 

В допълнение, били оценени социално-икономическите особености и начинът им на живот.
На четвъртия, десетия и осемнайстия месец след първоначалния преглед, бил регистриран напредъкът в лечението при всяка една от доброволките.
 

 

Оказало се, че 13% пациентките изобщо не се придържат към препоръките на лекарите и не спазват предписаните им схеми на лечение.

 

Като основни причини, които са ги подтикнали да проявят безотговорност към процеса на лечение, жените определят финансовите затруднения, недоверието към лекуващите ги специалисти и емоционалният стрес.

 

Изследователите взели предвид и допълнителни фактори като възрастта, социалното положение и образованието на жените. Оказало се, че с напредване на възрастта се повишава и риска от прекъсване или неспазване на лечението.
 

 

Според авторите на проучването, причина за това е повишаващото се ниво на стрес и емоционалната нестабилност, породени от несполучливите опити за забременяване.

 

Експертите са категорични, че особено отношение към липсата на ефективност на лечението има депресията. Наличието и повишава с 23% вероятността от неспазване на предписаната терапия.

 

Ръководителят на изследването, проф. Макъл Айзенберг смята, че диагностицирането и лечението на депресивните състояния трабва да заеме място в цялостната терапия на жени с репродуктивни проблеми.