На 9 юни 2018 от 11:00 ч. в зала "Плевен" на Областна администрация Плевен ще започне 13-тото издание на Деня на репродуктивното здраве, който се организира от сдружение "Зачатие" от десетина години в различни градове в страната в полза на хората с репродуктивни проблеми. Събитието е с подкрепата на Община Плевен.

 

Всеки шести човек среща трудности при зачеването на дете. В България двойките с репродуктивни проблеми са над 145 хиляди. Трябва да знаем, че за стерилитет в медицината се говори, ако при двойката не настъпи забременяване след 1 година редовни опити за зачеване.


 

Сдружение "Зачатие" е първата организация на хората с репродуктивни проблеми в България, която вече почти 15 години работи активно за информирането, подпомагането и защита на правата на пациентите с репродуктивни проблеми.

 

Мотото на тазгодишния форум е "30 години инвитро в България", а основната тема е за новите подходи в медицината, които могат да скъсят пътя до желаното дете. Включени са 14 от най-големите клиники по репродуктивна медицина в страната. В информационната сесия, техни специалисти ще ни запознаят с новостите в лечението на стерилитета от последните години. Експоалеята на клиниките ще даде възможност на посетителите да общуват пряко с най-известните специалисти от цялата страна, да се консултират безплатно с тях по своите проблеми, да разберат какви са условията и възможностите за лечение, предлагани от различните клиники, да получат насоки и подкрепа.

 

Очаквайте и вълнуващите видеопоздрави на Илияна Тирилова, първото инвитро бебе в България, и нейната майка, Таня Златинова, първата жена, родила след инвитро процедура в България.

 

Петима от посетителите на Деня на репродуктивното здраве ще получат от сдружение "Зачатие" ваучери за финансово подпомагане на лечението им на стойност 500 лв всеки, като имената им ще бъдат изтеглени с жребий при закриването на събитието.

Денят на репродуктивното здраве започва в 11:00 часа в зала "Плевен" на Областна администрация Плевен и ще продължи през целия ден до 16:30 ч, като входът е свободен за всички посетители.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Проф. д-р Илия Ватев - моторът на екипа направил първата успешна инвитро процедура в България, ще направи видеообръщение към посетителите. Видеообръщения ще направят и Илияна Тирилова - първото дете, заченато по инвитро метода у нас и Таня Златинова - нейната майка.

 

Специалистите, които ще участват в Деня на репродуктивното здраве на 9 юни в Плевен, са:

 

 • Проф. д-р Атанас Щерев - акушерство и гинекология, Медицински комплекс "Д-р Щерев" – София;
 • Доц. д-р Емилияна Конова - репродуктивна имунология, КИРМ "Света Елисавета" – Плевен;
 • Д-р Павлета Табакова, д-р Георги Николов - акушерство и гинекология, МЦ за асистирана репродукция "Репробиомед" – София;
 • Д-р Йосиф Димитров - акушерство и гинекология, Ин витро АГ МЦ "Димитров" – София;
 • Д-р Мариела Даскалова - ембриология, Д-р Васил Даскалов - акушерство и гинекология, ЦРЗ "Д-р Васил Даскалов" – Пловдив;
 • Д-р Минко Еврев - акушерство и гинекология, Първа САГБАЛ "Света София" – София;
 • Д-р Веселин Пенков - акушерство и гинекология, МЦ "Репромед" – Плевен;
 • Д-р Даниел Димов - акушерство и гинекология, МЦ "Свети Иван Рилски" – Шумен;
 • Д-р Симона Анжел - акушерство и гинекология, МЦ за асистирана репродукция Варна" ООД – Варна;
 • Д-р Мефтуне Шефкетова - акушерство и гинекология, Аджъбадем – София;
 • Д-р Георги Станулов - акушерство и гинекология, , Болница "Лозенец" – София;

 

Повече информация и подробности можете да научите в сайта на сдружението - zachatie.org/drz2018