80% от случаите на два или повече спонтанни аборти при една двойка възникват в резултат на недостатъчна или увредена сперма. Тези данни представят индийски учени от National Institute of Health and Family Welfare (NIHFW).
Те са изследвали 35 жени с няколко спонтанни аборта. След като не са открити проблеми при тях, изследвана е спермата на партньорите им. Въпреки, че броят и подвижността на сперматозоидите са били нормални, в 80% от мъжете е намерен дефект. При 20 от 35 пациента е открит такъв в мембраната на сперматозоидите, а в 29 - неправилна хроматинова кондензация в ядрото. Проблемът с износване на плод определено не се дължи винаги на жената. Последното може да доведе до неприятни етнически и социални проблеми понякога. Мъжете обаче също могат да са причина за неуспешна бременност.
В Индия е разработена технология, която не се ограничава само с броя и подвижността на половите клетки у мъжа. Тя разглежда още три аспекта: хипоосмотична резистентност, състояние на Акрозомата, степен на кондензациа на хроматина. Изследването би осигурило по-бързо изясняване причините за спонтанен аборт и адекватен подход за преодоляването му.