Д-р Лилия Димитрова –  специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина, „Виена ин витро център“
 

Завършва Медицински университет - София с отличие „Златен Хипократ“ през 1997 г. Придобива специалност по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина в СБАЛАГ “Майчин дом“ - София през 2008 г.
В периода 2008 - 2012 г. работи в Медицински център  по репродуктивна медицина и оплождане ин витро „София“ и Специализирана болница за активно лечение по акушерство, гинекология  и репродуктивна медицина „София“.
От 2012 г. се присъединява към екипа на проф.д-р Х. Щромер във „Виена ин витро център“ в „Токуда Болница София“.
Преминава специализация по „Репродуктивна ендокринология и стерилитет“ в ин витро клиника Kinderwunschzentrum Goldenes Kreuz, Виена, Австрия под ръководството на проф. Щромер и проф. Обруца.
Завършила е курсове и специализации по ехографска диагностика, безплоден брак и асистирана репродукция, колпоскопия и злокачествени заболявания на женската полова система.
Има придобита квалификация по „Здравен мениджмънт“ към Института за следдипломна квалификация при Университета за национално и световно стопанство - София.
Член е на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE), на Българския лекарски съюз, на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ) и на Българската асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията.Какво представлява инсеминацията?

Лечението на двойките с безплодие чрез партньорска вътрематочната инсеминация датира от преди повече от 60 години. Инсеминацията представлява обработване на предварително отделен от мъжа семенен материал и депонирането му чрез специален тънък катетър в маточната кухина на жената около деня на овулация.

В кои случаи се прилага инсеминация?

Въпреки че съвременната класификация (Zegers-Hochschild et al., 2006) не причислява вътрематочната инсеминация към асистираните репродуктивни технологии, тя е първа линия на лечение при двойки:

  • със стерилитет с неизяснен произход;
  • със стерилитет, дължащ се на леки до умерени отклонения в спермограмата на партньора;
  • при стерилитет с цервикален фактор и
  • при стерилитет и лека форма на ендометриоза.


Има ли противопоказания и какви са те?

Абсолютни противопоказания за инсеминация са двустранно запушени маточни тръби, менопауза, тежък мъжки фактор на стерилитет, тежка форма на ендометриоза.

В какво се състои подготовката за инсеминация?

Задължително условие за извършване на вътрематочна инсеминация са маточните тръби да са проходими.
За да бъде извършена инсеминация на жената е необходимо предварително да се проследи чрез ултразвукови прегледи - и ако трябва чрез хормонални изследвания - нарастването на фоликула/ите и промените в маточната лигавица. В редки случаи би могло да се предложи инсеминация при проходимост само на едната маточна тръба, като в случая се проследява фоликула/ите в яйчника от същата страна.

Налага ли се стимулация преди инсеминация?Вътрематочната инсеминация може да се осъществи на спонтанен цикъл (без медикаменти) или след стимулация с таблетки или инжекции (гонадотропини). Лекарствата се назначават от специалист по репродуктивна медицина индивидуално при всяка пациентка за получаване на оптимален отговор и същевременно минимализиране риска от многоплодни бременности. При приложението на инжекции съществуват различни стимулационни протоколи с ниски дози гонадотропини (и при нужда - бавно покачване на дозата), като целта  е да се формират 1 - 2 фоликула.
При достигане на определен размер на фоликула/ите, дебелина и характеристика на лигавицата и нива на хормоните се назначава ден и час за инсеминация. 32 - 36 часа преди процедурата по преценка на лекаря се аплицира медикамент, подпомагащ овулацията.

Има ли специфични изисквания, които трябва да се спазят и могат да повишат успеваемостта на инсеминацията?

Съветва се половото въздържание на мъжа до деня на отделяне на еякулата, тоест до деня на инсеминацията, да бъде между 2 и 5 дни, не повече и не по-малко.
При стимулираните цикли при данни за овулация след процедурата се препоръчва поддръжка на лутеалната фаза с прогестеронов препарат.

Какви изследвания е необходимо да се проведат преди процедурата?

Съгласно Медицинския стандарт "Асистирана репродукция”, за да се извърши вътрематочна инсеминация, са необходими кръвна група и вирусологични изследвания при двамата партньори, микробиологично изследване на влагалищен секрет и цитонамазка при жената и микробиологично изследване на еякулат при мъжа.

Как се извършва инсеминацията?

Извършването на самата вътрематочна инсеминация преминава през няколко стъпки:


1. Отделяне на семенен материал от мъжа в деня на инсеминацията.
2. Лабораторна обработка на еякулата - с градиентно центрофугиране и последващо промиване  и концентриране на сперматозоидите.
3. Поставяне на обработените сперматозоиди в тънък катетър.
4. Инжектиране на сперматозоидите през цервикалния канал в кухината на матката на жената.

Понякога по преценка на лекаря е възможно повторение на процедурата 48 часа след първата инсеминация.

NEWS_MORE_BOXЕфективен метод ли е инсеминацията?

Процентът реализирани бременности при вътрематочната инсеминация се влияе от редица фактори, като съществен е възрастта на жената. Отчита се повишен процент хромозомни аномалии на яйцеклетките с нарастване възрастта на жената, затова процентът на забременяване рязко спада при жени над 40 години, както и при такива  с намален яйчников резерв и повишени стойности на FSH в началото на менструалния цикъл. В голямо проучване  (Serena Dovey, et al  2008г Fertility and Sterility) на 4100 вътрематочни инсеминации, проведени след стимулиране с таблетки, се посочват следните проценти на постигнати бременности: при жени под 35 години - 11 %, на 35 - 37 години - 9 %, на 38 - 40 години - 7 %, на 41 - 42 години - 4 %, над 42 години - 1 %.

Много публикации сочат по-висок процент успеваемост при вътрематочна инсеминация с овариална стимулация, отколкото на спонтанен цикъл. Ако са налице проблеми с проходимостта на тръбите, по-тежка степен на ендометриоза или сериозни отклонения в спермограмата, успеваемостта при стимулация с таблетки и последваща инсеминация значително намалява.