Д-р Явор Владимиров е един от най-търсените български специалисти по репродуктивна медицина, признат авторитет в областта на оценката и прогнозата на яйчниковия резерв. Той е първият български лекар, удостоен с престижната награда на American Society for Reproductive Medicine през 2016 г. за научно изследване. Пръв въвежда в България много от новостите в репродуктивната медицина. Отличен е със званието„Лекар на 2016 година“ от престижните награди „Даниела Сеизова – В името на живота“. Д-р Явор Владимиров е доктор на медицинските науки, медицински директор на ин витро клиника „София“ в столицата. Разговаряме с него във връзка с Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе на 10 юни в Бургас под мотото: „Нови хоризонти към мечтаното дете“.
 
 - Д-р Владимиров, Вие ще участвате с научна презентация и безплатни консултации на 10 юни 2017 по време на Деня на репродуктивното здраве 2017 в Бургас, организиран от сдружение „Зачатие“. Какви са Вашите мотиви за това участие?
 
Сдружение „Зачатие” е първата неправителствена организация в България, която заговори и направи реални стъпки в помощ на семействата с безплодие. За мен и моят екип е чест и удоволствие да участвуваме в поредицата от благотворителни начинания и информативни кампании за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми.
 
 - Темата на тазгодишното събитие е „Нови хоризонти към мечтаното дете“. Кои според Вас са най-съществените новости в репродуктивната медицина в световен мащаб?
 
В последните няколко години технологиите в репродуктивната медицина направиха огромни крачки в посока подобряване на методите за диагностика на безплодие и намиране на нови подходи и решения, чрез които да се повиши успеваемостта на ин витро технологиите. В диагностиката вече говорим за нов тип скрининг и профилактика на безплодието, а именно определяне репродуктивната възраст на жената и ранно диагностициране на случаите с намален „ячников резерв”. Това е метод, който включва поредица от функционални и динамични тестове с висока специфичност и сензитивност. Този нов тип профилактика на безплодието има за цел  за ранно установяване на проблема, своевременно търсене и реализация на бременност. 
 
За първи път в практиката навлезе генетичния тест за определяне на т.нар. „имплантационен прозорец”. Той се казва ERA и резултатите показват, че ако ембрионите създадени при ин витро процедура, бъдат върнати в матката извън този кратък период от цикъла при жената, то не би се достигнало до имплантация и бременност. Проучванията показват, че при повече от една четвърт от жените е налице изместване на този „прозорец”. Друга иновация в генетичните технологии е разработването на ново поколение секвениране на генома, което позволява изследване на всички хромозоми в развиващия се ембрион и обхваща около 80% от генетичните отклонения. Вече е възможно да се определи и митохондриалната активност наразвиващите се ембриони (Митоскор) – ключов фактор за имплантацията им.
 
В лечебния процес ин витро процедурите се наложиха като основен метод за лечение на безплодието. Успеваемоста на метода се увеличи с въвеждане на нови медикаменти и протоколи за стимулации, вече се използват по-добри среди за култивиране на ембриони, както и постоянното им наблюдение, с цел тяхната оптимална селекция. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Забележителен успех постигнаха криотехнологиите с рутинното прилагане на метода витрификация. Основното предназначение на  замразяване на ембрионите е с цел тяхното съхранение. Последните проучвания, обаче показват  че самата процедура на замразяване и размразяване на ембрионите има позитивен ефект върху тяхната имплантация при жени след  37 години. Както и децата родени след размразен ембриотрансфер са с по-добри неонатологични показатели. Този парадоксален на пръв поглед  феномен за първи път в света  е обяснен  със създадената от мен, Д-р Тачева и Д-р Диез  Теория наречена „Теория за крио-лечение на ембрионите”.
 
 - Какво ново ще представи ин витро клиника „София“ на Деня на репродуктивното здраве?
 
В кратко изложение ние ще представим предимствата на криотехнологиите в асистираната репродукция, както и „Теория за крио-лечение на ембрионите”, публикувана в реномираното списание Reproductive Medicine and Biology, което е официоз на Японската Асоциация по Репродуктивна медицина.
 
Също така, на щанда на клиниката ще бъде предоставена информация за предлаганите медицински дейности и услуги. Тук със задоволство бих подчертал, че в ръководената от мен клиника се прилагат  всички съвременни ин витро методи за  лечение на безплодието, като успеваемостта  не се различава от таза на водещите в света ин витро лаборатории.
 
 - Наскоро Вие получихте голямо признание от Американското общество по репродуктивна медицина ASRM. Бихте ли разказали накратко за научното постижение, което Ви донесе тази награда?
 
Тази награда е присъдена от Американската асоциация по репродуктивна ендокринология и стерилитет (SREI) по време на 72-ри конгрес на Американската асоциация по репродуктивна медицина (ASRM). Нашият доклад бе избран измежду 980 и наградата е за четиригодишно проучване, при което се установява че определянето на имплантациония „прозорец“ чрез ЕRA тест увеличава с 24% възможността за забременяване при жени до 38 години. Това е едно признание за професионалната работа на ръководената от мен клиника. А за мен е голяма чест да съм първия българин удостоен от световната научна общност с тази престижна награда.