Според Американския център за контрол на заразните заболявавания до 80% от населението са изкарали или ще се срещнат поне веднъж с човешкия папиломен вирус (human papilloma virus – HPV). Често по-общата класификация на щамовете ги разделя на ниско- и високорискови.


Статистиката показва, че дори и при среща и заразяване с вируса до 90% от засегнатите се изчистват напълно от инфекцията, без лечение, в рамките на до 2-3 години.


Вирусът може да засегне фертилността (способността за зачеване) както при жените, така и при мъжете. При жените инфекцията има отношение както към способността за забременяване, но и за износване на плода.Необходими са допълнителни проучвания за това в каква степен вирусът повлиява фертилната способност. Изследванията до този момент сочат, че инфекцията има отношение към редуциране на способността на ембриона да се имплантира към стената на матката, също се предполага и оказване на увреждащи ефекти върху самия ембрион. Инфекцията с човешкия папилома вирус се свързва още и с повишения риск от спонтанен аборт.


Според проучване от тази година откриването на вируса в сперма се свързва с негативния ефект при опити за забременяване. Свързва се с инфертилност (неспособност за оплождане) и невъзможност за износване на бременността.


Фертилността при мъжа се засяга следствие на структурни и функционални промени, които причинява вируса върху сперматозоидите. Свързва се с засягане на способността на сперматозоидите да се движат свободно.


Превенцията на заболяването се осъществява в няколко основни мерки. На първо място е поставянето на ваксина, която предоставя специфична профилактика срещу заболяването. Тя може да се поставя на мъже и жени. Препоръчва се поставянето и да бъде преди началото на половия живот. Процентът на защита е близо 95-98%.


Използването на презервативи е механична бариера за предпазване от инфекцията. Но презервативите предпазват само частта от тялото, която покриват. От значение е жените да извършват редовно цитонамазка – веднъж годишно. По преценка се назначава изследване за човешки папилома вирус – с важно значение са щамовете, които имат отношение към рака на маточната шийка.