Трудностите със забременяването са често срещани. При много от двойките с такива проблеми не се наблюдават симптоми, които да подскажат за наличието на проблеми с фертилитета. Ето защо се препоръчва на двойките, които се опитват да забременеят повече от година без успех, да потърсят съвет от лекар. За жените над 35 този период е шест месеца, защото проблемите с фертилитета се увеличават с възрастта.

 

Признаци за проблеми с фертилитета при жените


Признаците и симптомите за инфертилитет често са свързани с други състояния. Например 10 до 15 процента от нелекуваните случаи на хламидия довеждат до възпалително заболяване на таза, което води до запушване на фалопиевите тръби и предотвратява оплождането.

 

Съществуват множество състояния, които могат да причинят инфертилитет при жените. Техните симптоми могат да варират значително. По-често срещаните симптоми са:

 

  • Нередовен менструален цикъл

Средната продължителност на менструалния период при жените е 28 дни, като отклонение от порядъка на няколко дни е напълно нормално. Например за жена с 33-дневен цикъл, който е 31 дни следващия месец и 35 дни по-следващия, може да се каже, че е с редовен цикъл. Жена, чийто цикъл варира толкова много, че не може да прецени кога ще настъпи следващата ѝ менструация, има нередовен цикъл. Това може да се дължи на хормонални проблеми или на синдрома на поликистозните яйчници, които могат да затруднят забременяването.

 

  • Болезнена или твърде обилна менструация

Повечето жени изпитват спазми и болки по време на менструацията. В случай, че тя е толкова болезнена, че пречи на ежедневието, това може да е признак за ендометриоза.

 

  • Аменорея

Нарушенията в менструалния цикъл не са нещо необичайно и е възможно той да не настъпи от време на време. Фактори като стрес или тежки тренировки могат да доведат до временно спиране на менструацията или аменорея. Прекъсването на менструацията с месеци обаче може да е признак за проблеми с фертилитета.

 

  • Симптоми на хормонални колебания

Признаците на хормонални колебания при жените могат да сигнализират за проблем с фертилитета. Такива са кожните проблеми, намаленото сексуално желание, поява на окосмяване по лицето, изтъняването на косата и качването на тегло.

 

  • Болка по време на секс

Някои жени изпитват болка по време на секс през целия си живот, което ги кара да мислят, че това е нормално. Всъщност, подобни симптоми могат да са свързани с хормонални проблеми, ендометриоза или други състояния, които също могат да доведат до инфертилитет.

 

Трудното забременяване при жените може да се дължи на различни фактори, които влияят или пречат на овулацията, оплождането или имплантирането на оплодената яйцеклетка.

 

Рисковите фактори включват увеличаване на възрастта, тютюнопушене, редовна употреба на алкохол в големи количества, наднормено тегло, затлъстяване или значително поднормено тегло, както и някои полово предавани инфекции, които могат да увредят репродуктивната система.

 

Източник:

http://www.cdc.gov/std/infertility/

https://www.healthline.com/health/pregnancy/signs-of-infertility#Signs-and-Symptoms-of-Infertility-