1. Защо не мога да зачена по естествен път?

Приблизително при всяка пета двойка в репродуктивна възраст не може да се стигне до забременяване по естествен път или до износване на плода. Когато не настъпи бременност след една година водене на редовен полов живот без предпазни мерки, се говори за стерилитет. Причините могат да бъдат както при жената, така и при мъжа. В почти половината от случаите на стерилитет причината е в семенната течност. Възможно при нея е или да има твърде малко количество сперматозоиди или те да са твърде некачествени от гледна точка на подвижност и форма. Най-честите причини от страна на жената се дължат на проблемна овулация или запушване на маточните тръби. 

2. Какво означава стерилитет и какво означава инфертилитет?

Медицински погледнато има разлика между двата термина. За инфертилитет се говори при двойки, при които жената забременява, но има неспособност за задържане на бременността. Ако това са партньори, които вече имат общо дете от предишна бременност, става въпрос за вторичен инфертилитет. От друга страна стерилитетът представлява невъзможност за забременяване и той също се разделя аналогично на първичен и вторичен стерилитет.

3. Колко двойки са засегнати от безплодие?


В България по последни данни репродуктивни проблеми имат към 150 000 двойки. Вече се счита, че всяко десето дете е заченато при медицински условия.

4. В кои случаи може да се стигне до разрешаване на проблема?

В днешно време би могло да се помогне на повечето двойки, които искат да имат дете. Първоначално е важно да се направи консултация с акушер-гинеколог, специалист по репродуктивна медицина, след което да се извършат необходимите изследвания за доказване на стерилитет и последващото му лечение. 

5. Може ли по естествен начин да се увеличи шансът за забременяване?

Никой не успорва факта колко важен е здравословният начин на живот, за да може един фетус да се развие нормално по време на бременност. 
На първо място е необходимо правилно хранене, като се акцентира на избора на пресни хранителни продукти и консумация на достатъчно плодове и зеленчуци. По този начин се поддържа нормално телесно тегло - важно за жената, но и за мъжа! Мастната тъкан отделя полови хормони, които влияят върху репродуктивната способност на организма. 
 
NEWS_MORE_BOX
Няма хранителен продукт, който да повишава плодовитостта, но от голямо значение е балансираното хранене. Наблягането на храни, богати на витамин C, D и E , както и на калций би имало позитивен ефект при двойките, които правят опити за зачеване. Установено е, че морските храни, съдържащи по-голямо количество от микроелементите цинк и селен също влияят благотворно.
 
Друг фактор, който има влияние върху репродуктивните способности е това да не се злоупотребява с алкохол и цигари. Вредните навици трябва да се откажат от периода, в който жената се опитва да забременее.
 
Също така не се препоръчва прием на големи количества кофеин. Напоследък се оказва, че той също може да повлияе върху хормоналния баланс в тялото ни. 
 
Мъжете трябва да внимават с прекалено тясното облекло, което води до повишаване на температурата в областта на тестисите и до нарушаване на тяхната функция, т.е. да наруши производството на сперматозоиди.
 
Особено важно при жените се оказва негативното влияние на стреса. Той може да доведе до констрикция на гладкомускулните влакна, намиращи се в стената на маточните тръби и до невъзможност за преминаване или преминаване, но на ограничен брой сперматозоиди през тях, за да се стигне до оплождане на зрялата яйцеклетка, което най-често се случва в ампуларната част на тръбата.