Жените, които се опитват да заченат, може да разчитат на помощ от природата. Проучване на специалисти от Вашингтонския Университет показва, че чаша червено вино седмично повишава шансовете за зачеване при здрави жени на възраст между 18 и 44 години.

 

В проучването са участвали 135 жени от тази възрастова група. Изследването е целяло да проследи количеството алкохол, което тези жени консумират седмично. Успоредно с допитването е проведено и изследване на моментния яйчников резерв на жените с цел проследяване на евентуална връзка между двата фактора.


 

Яйчниковият резерв показва броя на яйцеклетките в яйчника на жената и това доколко възможно е те да узреят и да бъдат оплодени. Яйчниковият резерв може да бъде изчислен във всеки един момент и да даде представа доколко вероятно е жената да зачене.

 

С времето броят на фоликулите, които отделят жизнеспособни яйцеклетки, прогресивно намалява, с което и яйчниковият резерв на жената. Най-висок е в периода до 20-30-годишна възраст. Именно в този период вероятността от спонтанно зачеване е най-висока. С напредване на възрастта тази вероятност намалява, успоредно с яйчниковия резерв на всяка жена.

 

Данните от проучването на екипа от Вашингтонския университет показват, че консумацията червено вино помага за поддържане на яйчниковия резерв на жената с времето. Ехографските изследвания на участничките в проуванеот показват, че тези от тях, които консумирали по чаша червено вино седмично имали с около 15% по-висок моментен яйчников резерв спрямо нормалния за възрастта си.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Според учените данните от проучването им за пореден път доказват, че репродуктивното здраве на жената може да бъде съхранено за по-дълго с помощта на рационални промени в начина на живот. Особено актуални са подобни ползи днес, когато броят на жените, които преждевременно губят репродуктивните си способности, расте.

 

Като основен „виновник“ за това умерената консумация на червено вино да повишава вероятността от зачеване се посочва ресвератролът.

 

Това е мощен антиоксидант с високо съдържание в черното грозде и неговите семки. След ферментацията на гроздето концентрациите на ресвератрол се запазват почти непроменени и в полученото вино.

 

Редовната консумация на този антиоксидант оказва много добър ефект, предпазвайки клетките от преждевременно стареене. Счита се, че именно това ключово действие на ресвератрола помага за поддържане доброто състояние на фоликулите в яйчниците и запазването на яйчниковия резерв на жената за по-дълго време.