В повечето случаи бременността не крие рискове за здравословното състояние на жените с лупус, показват резултатите от проучване на медицинското училище към Нюйоркския университет, представени на ежегодната конференция по ревматология този месец в Чикаго, САЩ.

 


Лупусът е хронично възпалително заболяване, което афектира редица органи и води до артрит, умора и специфичен обрив по кожата. Смята се, че наличието му възпрепятства зачеването и води до редица усложнения при бременност.


По принцип по-често се среща при представителките на нежния пол и се изявява между 20-40-годишна възраст, когато е и детеродният период.


При проучването медиците установяват няколко признака, които насочват за усложнения на състоянието при бременност, но също така констатират, че повечето жени износват успешно децата си.


Трудът се базира на наблюдението на 333 пациентки, чието състояние е проследено с установяването на бременността до три месеца след раждането. При повечето от тях лупусът не се активира по време на този период.


При 80% бременността протича спокойно и без проблеми и са родени здрави доносени деца с нормално тегло. Заболяването при тях е в ремисия.


При 10% от бременните се регистрира прееклампсия, при 10% се наблюдават слаби признаци на лупус през 20 гестационна седмица, при 8% симптоми през 32 г. с. Само при 3% се срещат по-силно изразена симптоматика на заболяването през 20-та и 32-та седмица.


 

NEWS_MORE_BOXПри тези жените се описват: силно активиране на лупуса, високо ниво на антитела (които водят към сгъстяване на кръвта и повишено кръвосъсирване), активиране на заболяването през 20 или 32 г. с. и влошено общо здравословно състояние.


63 са с усложнения през бременността, като 30 от тях раждат преди 36-та седмица или бебетата са с ниско тегло.


Според проф. д-р Джил Байон и д-р Джейн Салмон жените със заболяването следва добре да планират бременността си, за да могат да се избегнат максимално рисковете от усложнения.


Препоръчително е да се извършат консултации със специалист по репродуктивна медицина и тесен специалист по лупус, проследявал състоянието на жената през годините.