Лекари съветват зачеването да се отложи с поне 12 месеца след бариатрична операция, за да се избегне риск от преждевременно раждане и по-ниско тегло на новороденото.

 

Препоръките се базират на резултатите от изследване на лекари от болница Райнстейт в Нидерландия, представено на тазгодишния Европейски конгрес по затлъстяването, проведен през май.


 

Повече от половината жени, които се подлагат на бариатрична хирургия, са в репродуктивна възраст и произтичащата от това загуба на тегло подобрява техния фертилитет и намалява риска от гестационен диабет и хипертонични разстройства по време на бременността.

 

Бариатричната хирургия намалява и вероятността бебето да бъде с високо тегло при раждане, което е свързано с повишен риск от усложнения както за майката, така и за детето.

 

Препоръките за жени, подложени на бариатрична хирургия, сочат, че евентуална бременност обаче трябва да се отложи 12 до 24 месеца след операцията.

 

Целта е да се избегнат усложнения, причинени от продължителната загуба на тегло и да се избегне риска от недохранване на плода и майката поради намаления прием на калории.

 

Тези рискове са най-сериозни в първите 12 месеца след операцията, което би могло да наруши снабдяването с храна на нарастващия плод и да повлияе върху развитието му.

 

Нидерландските учени са проучили връзката между протичането на бременността, случаите на преждевременно раждане, теглото на новороденото и интервала между операцията и зачеването.

 

В изследването са участвали 196 жени с едноплодна бременност, които преди това са претърпели бариатрична хирургия. Те са разпределени в три групи според интервала от операцията до зачеването: ранна група (<12 месеца), междинна (12-24 месеца) и късна (> 24 месеца).

 

Въпреки препоръките 23,5% от жените са заченали в рамките на 12 месеца след операцията. Тези „скорошни“ бременности са свързани с по-ниска гестационна възраст при раждането, по-слабо наддаване на тегло при майката и по-ниско тегло на бебето.

 

Според авторите на проучването разликата в теглото на новороденото в трите групи не е клинично значима, но по-ниската гестационна възраст може да е тревожна при жените, заченали скоро сред операция, тъй като в тяхната група се наблюдава и тенденция към повече преждевременни раждания.

 

Освен това те установяват, че по-слабото наддаване на тегло по време на бременност е свързано с по-висок процент преждевременни раждания.

 

Авторите заключават, че резултатите от проучването подкрепят препоръката за избягване на бременност в продължение на поне 12 месеца след бариатрична хирургия, за да се даде възможност на теглото на жената да се стабилизира.

 

Източник:

Women need to avoid pregnancy for 12 months after bariatric surgery (news-medical.net)