Четири дни след оплождането във фалопиевите тръби яйцеклетката обикновено се разделя на няколкостотин клетки, които се организират в два типа: трофобластни клетки, които дават началото на бъдещата плацента, и ембриобластни клетки, формиращи вътрешната клетъчна маса, които са произходът на бъдещия ембрион.

 

Между 7-ия и 10-ия ден се осъществява недацията - вгнездяването на оплодената яйцеклетка в кухината на матката, след което теоретично продължава да се развива постепенно, за да роди плод.


 

Но понякога ембрионът не се образува - или спира да се образува - въпреки всички очевидни признаци на класическа бременност: напрегнати и подути гърди, изчезване на менструацията, гадене, положителен бета-HCG тест.

 

Възможна диагноза при първия ултразвук

 

Бременността без ембрион започва като всяка друга бременност без специфични предупредителни знаци. Някои жени забелязват известно кървене, но то обикновено не е често срещано явление.

 

В допълнение, кървенето в ранна бременност може да се появи по много други причини: отслабена шийка на матката след полов акт, леко отлепване на ембрионална мембрана, разкъсване на малък съд при формиране на плацентата.

 

Тази аномалия обикновено се открива чак при първия ултразвук, подчертава д-р Одил Багот, акушер-гинеколог и автор на "Вагина и Сие, ние ви казваме всичко!", издателство Mango.

 

На екрана на ултразвуковия апарат има гестационен сак, но вътре не се вижда ембрион. За потвърждаване на тази диагноза обикновено се прави втори ултразвук след една до две седмици.

 

Множество възможни причини

 

Произходът на тази непрогресираща бременност рядко се открива. Може да е резултат от хромозомна аномалия, произхождаща от яйцеклетката или сперматозоида, участвали в зачеването на яйцеклетката.

 

Тяхната генетична несъвместимост също може да доведе до нежизнеспособен ембрион, негоден да се развива правилно.

 

Все по-често се споменава и прекомерното излагане на токсични вещества в околната среда, по-специално замърсяването на мъжете с тежки метали, като кадмий или олово.

 

Инфекция в началото на бременността, хормонален дисбаланс или малформация на плацентата също могат да участват в появата на бременност без развитие на ембрион.

 

Възможен риск от спонтанен аборт

Много ниско ехогенните яйцеклетки, в които лисва ембрион и могат да се наблюдават при ултразвук като почти прозрачни яйцеклетки, се разтварят сами и се изхвърлят естествено от организма. Както при всички спонтанни аборти, лекарят трябва да провери дали всички ембрионални придатъци са отстранени, за да се избегне всякакъв риск от инфекция.

 

Но когато оплодената яйцеклетка, в която не се развива ембрион и липсва сърдечна дейност, остава в матката, медицинската намеса е от съществено значение.

 

Често се предписват лекарства за прекъсване на бременността и предизвикване на контракции на матката, обяснява д-р Багот.

 

Ако медикаментозното лечение не е осъществимо или ако след ранния спонтанен аборт остават остатъци, се извършва аспирация на съдържанието на матката или кюретаж под обща анестезия.

 

От следващия цикъл теоретично може да се обмисли нова бременност. Но за по-голяма сигурност е препоръчително да преминат поне един или два менструални цикъла, преди да се предприемат нови опити за забременяване.

 

Източници:

www.marieclaire.fr