Нарушенията на женската плодовитост подлежат на голямо разнообразие от терапевтични подходи в зависимост от причините и рисковите фактори.

 

Терапия при безплодие поради хормонални причини


При нарушения на менструалния цикъл или овулацията трябва да се потърси причината в хормоналния профил.

 

В повечето случаи лечението на хормоналния дисбаланс ще увеличи шансовете за овулация, а нормализирането на овулаторните цикли се осъществява чрез хормонална терапия, която предизвиква овулация.

 

В зависимост от показанията могат да се приложат следните терапевтични средства:

  • Хормони, естествено произведени от тялото - FSH самостоятелно или с LH, прилагани под формата на подкожни инжекции. Те действат директно върху яйчниците като стимулират узряването на фоликулите и предизвикват овулация.
  • Терапевтични средства като например кломифен цитрат, предписван под фрмата на таблетки. Кломифен цитратът стимулира производството на FSH и LH от мозъка.

Този тип хормонално лечение е придружено от внимателно проследяване на яйчниците чрез последователни ултразвукови изследвания, както и редовно проследяване на кръвните нива на FSH и LH по време на лечението.

 

Важно е да се прилага внимателно лечението, с цел да се гарантира, че това няма да е причината за производството на твърде много яйцеклетки едновременно, което би довело до многоплодна бременност.

 

Повтарящите се ултразвукови изследвания също позволяват да се следи датата на овулацията, за да се конкретизира датата на половия акт или инсеминация.

 

Терапевтичните средства, предизвикващи овулация често причиняват странични ефекти:

  • Наддаване на тегло;
  • Акне;
  • Стомашни болки;
  • Горещи вълни;
  • Вагинално кървене

Терапия на безплодие поради анатомични причини

Когато женското безплодие се дължи на анатомични нарушения от типа на обструкция - запушване, се прилага хирургично лечение за възстановяване на пропускливостта на маточните тръби например, която е необходима за контакта между яйцеклетката и сперматозоидите, което е в основата на оплождането. 

 

Хирургично лечение се прилага и в случай на полипи или миома на матката.

 

Терапия на безплодие поради секрецията на шийката на матката

Когато посткоиталният тест покаже несъвместимост между секретите на шийката на матката и сперматозоидите, е възможно да се извърши инсеминация със семенна течност на партньора, директно в матката, за да се осъществи възможно най-близо до яйцеклетката.

 

В някои случаи се предписват и терапевтични средства, предизвикващи овулация, за да се гарантира датата и доброто протичане на овулацията, като по този начин се увеличават шансовете за успех на инсеминацията.

 

Терапия на безплодие поради ендометриоза

В случай на ендометриоза, чрез хирургична интервенция се премахват фрагменти от маточната лигавица, които са навлезли във фалопиевите тръби или около яйчниците.

 

Най-често след това оперативно лечение се налага да се прибегне до методи на асистирана репродукция, за да се увеличат шансовете за забременяване.

 

Референции:

https://www.vidal.fr/sante/grossesse/conception-suivi-grossesse/troubles-problemes-fertilite/traitements-femme.html