Нобелова награда за медицина  за 2010 година е присъдена за развитие на технологиите за репродуктивна медицина благодарение на ин витро оплождането (IVF).

 

Лауреат на премията е британският физиолог Робърт Едуардс, известен като „бащата на  бебето в епруветка“.
 

 


Размерът на премията е 10 милиона шведски крони (малко над 1.00 милиона евро), а церемонията  по обявяването на победителите се провежда в Каролинския университет в Стокхолм.
 

 

"Неговият принос представлява крайпътен камък в развитието на модерната медицина", съобщиха от Нобеловия комитет към шведския институт Каролинска. "Неговите постижения спомогнаха за лечението на безплодие, медицинско състояние, от което страда голяма част от човечеството, включително повече от 10% от всички двойки в света", се допълва в съобщението.

 


Едуардс започва да се занимава с изкуствено оплождане на човешки яйцеклетки още през 1960-та година.

 

През 1968 г. той успява  успешно да оплоди човешка яйцеклетка в лабораторни условия. Заедно с хирурга Патрик Стептоу усъвършенстват технологията за извличане на яйцеклетки от матката, както и самият метод за ин витро оплождане.
 


Учените са и първите, които успешно приложили метода на ин витро оплождане в резултат на което на бял свят се появява първото „бебе в епруветка“. На 25-ти юли 1978 година се проплаква Луис Джой Браун. Раждането и е постижение, което променя революционно репродуктивната медицина и дава надежда на милиони бездетни двойки по света, че могат да имат свое дете.
 

От тогава до днес, благодарение на този революционен метод са се родили повече от 4 милиона деца по цял сват.