Малка доза най-обикновен аспирин може мнократно да повиши шансовете за зачеване. Това твърдят изследователи от британския Национален институт по здрвеопазване, цитирани от научното списание the Lancet.

 

Откритието може да е утеха за хиляди семейства с репродуктивни проблеми.


 

Dспиринът увеличава притока на кръв в организма. Много хора със сърдечно-съдови проблеми приемат от лекарството всеки ден тъкмо поради тази причина. И тъй като то повишава притока на кръв към матката, вероятно е много добре лекарство и при някои причини за плодородие.

 

Изследователите се позовават на изследване сред 1000 жени с репродуктивни проблеми.

 

Те били разделени на две групи – една, която е приемала аспирин всеки ден и друга, която е била подложена на плацебо ефект - необикновен феномен, при който здравето на хората се подобрява дори и когато са подложени на въображаемо лечение.

 

Двете групи са били проследявани в продължение на 6 месеца. 78% от жените, които приемали  лекарството всеки ден, забременели по време на проучването.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Това недвусмислено подсказва, че аспиринът вероятно е изиграл роля в подпомагането на зачеването.

 

Учените смятат още, че едно хапче дневно помага за предпазване от спонтанен аборт при бременност, тъй като не позволява съсирването на кръв и намалява рисковете при имплантирането на плодния сак в маточната лигавица и развитието на ембриона.

 

Механизмите, чрез които аспиринът предпазва от кръвосъсирване, са на базата на неговите антипростагландин и антипростациклин ефекти и инхибиране на тромбоцитната адхезия и агрегация.