Двойките, които имат репродуктивни проблеми, могат да потърсят помощ от антиоксидантите като витамин Е и цинк, съобщават изследователите. Те правят преразглеждане на повече от 30 проучвания.


Учените изследват хора, засегнати от състоянието субфертилитет, ниска плодовитост, и установяват, че тези, които приемат антиоксиданти, има повече от 4 пъти по-голяма вероятност да имат дете, отколкото тези, които не приемат добавки.


„Антиоксидантите действително могат да подобряват плодовитостта, но са необходими още изследвания, за да се уверим“, казват новозеландските учени. Те се намират и в много храни - от боровинки до зеле, домати, сирене моцарела и други.Безплодието засяга един на всеки 20 мъже. До 80% от случаите се смята, че това се дължи на ефектите от оксидативния стрес на сперматозоидите, намаляване на броя им и тяхното качество.


Оксидативният стрес в организма възниква поради увреждане на тъканите в резултат на свободните радикали, странични продукти на клетъчния метаболизъм, увреждане на ДНК и способност на клетките да функционират. Антиоксидантите, включително и някои витамини и хранителни вещества, спомагат за защита на клетките, чрез стабилизиране на свободните радикали.


„Пероралното приемане на антиоксиданти, може до известна степен да допринесе за подобряване на шансовете на двойката да имат дете“, казва изследователят Мариан Шоуел от Университета в Окланд, Нова Зеландия.


За да проверят теорията си, Шоуел и негови колеги преразглеждат 34 изследвания, които включват близо 3000 двойки, при които жената забременява, след лечение, включително ин витро оплождане и вътрематочна инсеминация.


На базата на 96 бременности сред 964 двойки в 15 от проучвания, учените откриват, че употребата на антиоксиданти от мъжкия партньор увеличава шансовете за зачеване до четири пъти.


Учените се обединяват под мнението, че дори някои добавки да се окажат ефективни за мъжката плодовитост, са необходими допълнителни изследвания, за да се определи кои двойки могат да се възползват от тях.


По темата се появяват и възражения от други експерти. Д-р Марк Сигман от Университета „Браун“ в Провидънс, който не участва в проучването, смята, че: „Констатациите за повишена раждаемост, дължаща се на антиоксиданти, се основават на общо само на 20 раждания - сравнително малко на брой“. Той споделя, че проведено от него изследване, не открива никакво подобрение в качеството на спермата при приемането на антиоксиданта карнитин.


Във включените в анализа проучвания не се използват едни и същи видове антиоксиданти. В резултат, учените не могат да определят с точност ефективността на отделните добавки, добавя д-р Сигман.