Ановулацията е честа причина за безплодие. Причинява се от хормонален дисбаланс и основният признак за това е нередовната менструация. Ановулацията често може да се лекува с промени в начина на живот и/или медикаментозно.

 

Ановулация се случва, когато по време на менструален цикъл не се освободи яйцеклетка. За бременност е необходима яйцеклетка. Тъй като множество хормони участват в овулацията, има много причини за ановулация. Хроничната ановулация е честа причина за безплодие.


Как протича овулацията?

Овулацията е част от менструалния цикъл. Средно това се случва на 14-ия ден от 28-дневен менструален цикъл. Има множество хормони, участващи в овулацията.

 

Процесът на овулация започва, когато хипоталамуса освобождава гонадотропин-освобождаващ хормон. Това предизвиква отделяне на фоликулостимулиращ хормон и лутеинизиращ хормон от хипофизната жлеза.

 

Между шестия и четиринадесетия ден от менструалния цикъл фоликулостимулиращия хормон кара фоликулите в единия яйчник да започнат да узряват. От десетия до четиринадесетия ден от цикъла само един от развиващите се фоликули образува напълно зряла яйцеклетка. Около 14-ия ден от менструалния цикъл, внезапен скок в нивата на лутеинизиращия хормон кара яйчника да освободи своята яйцеклетка.

 

След овулацията яйцеклетката започва своето петдневно „пътуване” през фалопиевата тръба до матката.

Докато яйцеклетката преминава през фалопиевата тръба, нивото на прогестерона се увеличава, което подготвя маточната лигавица за бременност.

 

Менструацията се случва, когато яйцеклетката, която е освободена от яйчника, не е оплодена, така че матката отделя лигавицата си. Поради това технически не може да има менструация без овулация.

 

Въпреки това, някои жени имат менструален цикъл без да е отделена яйцеклетка. Това е известно като необичайно маточно кървене или ановулаторно кървене. 

 

Ановулаторното кървене е нециклично маточно кървене, което е нередовно. Абнормното маточно кървене е често срещано сред жените в детеродна възраст.

 

Рискови фактори за ановулаторни цикли включват:

  • Менархе;
  • Перименопауза;
  • Синдром на поликистозните яйчници;
  • Много нисък индекс на телесна маса, който обикновено се дължи или на анорексия, или на продължителни прекомерни упражнения.

Какви са признаците и симптомите на ановулация?

Познаването на общите признаци на овулация и следенето на менструалния цикъл може да помогне за различаване на признаците и симптомите на ановулация. Важно е да се знае, че менструацията не означава непременно, че наличие на овулация. Признаците и симптомите на ановулация могат да включват:

  • Нередовна менструация. Продължителността на времето между менструациите продължава да се променя, това се счита за нередовна менструация. Средният менструален цикъл е 28 дни, но може да бъде няколко дни по-кратък или по-дълъг от това.
  • Много обилна менструация. Тежката менструация се определя като загуба на повече от 80 ml кръв в рамките на менструацията и/или менструация, която продължава повече от седем дни.
  • Липса на менструация (аменорея). Липсата на една или повече менструации, без бременност, може да е признак на ановулация.
  • Липса на цервикална слуз. Точно преди и по време на овулацията обикновено се наблюдава най-обилно вагинално течение, наречено цервикална слуз.
  • Нередовна базална телесна температура: Базалната телесна температура е температурата, когато тялото е в пълен покой. Овулацията може да причини леко повишаване на базалната телесна температура.

 

Референции:

1. Jones K, Sung S. Anovulatory Bleeding. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549773/) In: StatPearls [Internet]. Treasure Island, FL: StatPearls Publishing; 2021..
2.Hormone Health Network. Female Infertility. (https://www.hormone.org/diseases-and-conditions/infertility-female)