Овулацията е процес на освобождаване на яйцеклетка от яйчника. Това трябва да се случи, за да се постигне бременност по естествен път. Ановулацията означава липса на овулация. Когато овулацията е нередовна – но не напълно отсъстваща – тя се нарича олиго-овулация.

 

Както ановулацията, така и олиго-овулацията, са видове овулаторна дисфункция. Овулаторната дисфункция е често срещана причина за стерилитет при жените. До 40% от жените, които не могат да забременеят, страдат от дисфункционална овулация.


 

Когато при една двойка липсват проблеми със забременяването, шансовете за зачеване са около 25% всеки месец. Въпреки това, дори когато овулацията се случва нормално, не е гарантирано, че ще настъпи бременност всеки месец.

 

Когато цикълът на жената е ановулаторен, тя не може да забременее, защото няма яйцеклетка, която да бъде оплодена. Ако жената страда от нередовна овулация, шансовете за забременяване са по-малки, защото овулира по-рядко.

 

Късната овулация не произвежда най-качествените яйцеклетки, което също може да направи оплождането по-малко вероятно. Освен това, нередовната овулация обикновено показва, че има дисбаланс в хормоналните нива. Хормоналните нарушения могат да доведат до други здравословни проблеми, включително:

 • Необичайно ниски нива на прогестерон
 • Липса на цервикална слуз
 • По-къса лутеална фаза
 • Изтъняване или прекомерно удебеляване на ендометриума (лигавицата на матката, където оплодената яйцеклетка трябва да се имплантира)

Жените с ановулация обикновено имат нередовни менструални периоди. При някои изобщо не се получавала цикъл.

 

Ако менструалният цикъл попадат в нормалния диапазон от 21 до 36 дни, но продължителността му варира в широки граници от месец на месец, това също може да е признак на овулаторна дисфункция. Например, ако един месец менструалния период е с продължителност 22 дни, а следващият е 35, вариациите между циклите могат да сигнализират за проблем с овулацията.

 

Ако цикълът е по-кратък от 21 дни или по-дълъг от 36 дни, може да се касае за овулаторна дисфункция.

 

Възможно е менструалният цикъл да се наблюдава по почти нормален график и все още да липсва овулация, въпреки че това не е често срещано. Менструален цикъл, при който овулацията не настъпва, се нарича ановулаторен цикъл.

 

По време на първата фаза на менструалния цикъл естрогенът в организма се увеличава, изпращайки два сигнала: един, за да съобщи на фоликула да започне да произвежда яйцеклетка, и друг, за да каже на матката да започне да подготвя среда за имплантиране на тази яйцеклетка, ако тя бъде оплодена.

 

Дори ако яйцеклетката никога не се произвежда или освобождава, матката все още произвежда тази лигавица, която е предназначена да поддържа ембрион след имплантирането. Когато нивата на естроген спаднат, ако няма съвпадащо увеличение на прогестерона (хормонът, създаден за поддържане на бременността), матката отделя лигавицата си. Това е, което обикновено мислим за период или менструално кървене.

 

Ановулацията и овулаторната дисфункция могат да имат няколко причини. Най-честата причина за овулаторна дисфункция е синдромът на поликистозните яйчници.

 

Други потенциални причини за нередовна или липсваща овулация включват:

 • Екстремни физически упражнения;
 • Изключително високи нива на стрес;
 • Хиперпролактинемия;
 • Ниско телесно тегло;
 • Затлъстяване;
 • Перименопауза или намален яйчников резерв;
 • Преждевременна яйчникова недостатъчност;
 • Дисфункция на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм).

 

Референции:

1. Bhattacharya S, Johnson N, Tijani HA, Hart R, Pandey S, Gibreel AF. Female infertility. BMJ Clin Evid. 

2. Boyle JA, Teede HJ. Irregular menstrual cycles in a young woman. CMAJ.
3. Mccartney CR, Marshall JC. Clinical practice: Polycystic ovary syndrome. N Engl J Med. 
4. Prajapati K, Desai M, Shah S, Choudhary S, Aggarwal R, Mishra V. Treatment outcome of ovulation-inducing agents in patients with anovulatory infertility: A prospective, observational study. J Pharmacol Pharmacother