Трепетното очакване за поява на заветната чертичка върху теста за бременност може би е най-вълнуващият период в живота на жената, правеща опити да зачене, а едва ли има по-радостен момент от положителният резултат. И ако моментът от отчитането на успешното зачеване е толкова радостен, нека времето, в което се изчаква настъпването му бъде скъсено максимално.

 

Повечето тестове за бременност гарантират достоверни резултати, ако тестът се направи поне 14 дни след полов акт или в рамките на първите дни след отчитане на закъснение на менструацията. Има обаче няколко знаци, които женският организъм може да даде, за да сигнализира успешното зачеване, още в периода преди да се направи тест за бременност. Разпознаването на тези признаци може да подскаже на жената радостната вест, която след това да бъде потвърдена и от теста.


 

Закъсняването на менструацията е най-разпознаваемият, но не единствен симптом, по който може да се съди за успешно зачеване. Приблизително същата достоверност може да дадат и още няколко ранни симптоми, които се наблюдават при много жени в първите дни след забременяването.

 

Промяна в сучвствителността на гърдите
Още в рамките на 2 седмици след зачеването може да се появят отчетливи промени в гърдите на жената. Обикновено промените са свързани с повишаване чувствителността на гърдите. Може да се поява усещане, че те са по-пълни, тежки или подути.

 

По-бързо настъпване на умора
В рамките на дни след зачеването се засилва секрецията на половия хормон прогестерон. Във високи дози той води до изтощение и по-лесно и бързо настъпване на умора след физическо натоварване. Ефектът може да се усети още през първите седмици на бременността и постепенно се засилва в периода на първия триместър.

 

Внезапно леко кървене
Не толкова обилно, колкото менструалното, но съвсем лекото кървене също може да се разглежда като ранен признак на зачеване.

 

Гадене и общо неразположение
Макар и означавано като „сутрешно гадене“ това оплакване може да се регистрира по всяко време на денонощието, а в някои случаи появата му е фак още в рамките на първите 2 седмици след зачеването. Невинаги е придружено от повръщане, но може да се появи и съпътстващо главоболие.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Повишен апетит и променливо настроение
И двата признака са следствие от хормоналният дисбаланс. Свързаността с нивата на хормоните е причина тези признаци да се установяват много бързо след забременяването и да се появяват ежедневно и с голяма честота.

 

Посочените ранни симптоми на успешно зачеване не се появяват при всяка жена, а освен това варират по интензитет и продължителност на проявите. В някои случаи пък не се появяват достатъчно рано, за да сигнализират зачеването преди да се направи тест за бременност.

 

Когато обаче се появят, винаги може да се разглеждат като отчетлив знак, че опитите за зачеване са дали резултат и предстои най-радостният етап от живота на всяка жена и нейния партньор.