1. Лесно е да се забременее.

При някои двойки постигането на бременност действително е лесно, за други – не.
 

2. Правенето на секс ежедневно повишава шансовете за зачеване.


Всъщност, не точно ежедневното правене на секс повишава шансовете за забременяване. Вероятността да се постигне зачатие е по-голяма, когато половите сношения се извършат по време на фертилните дни на жената. При продължителност на цикъла от 28 дни, това са дните между 11 и 17, броени от първия ден на последната менструация.

Смята се, че сперматозоидите оцеляват 48 до 72 часа след като са попаднали в репродуктивния тракт на жената, но това не винаги е така. Продължителността им на живот много зависи от здравословното състояние на мъжа, качеството на сперматозоидите, средата, в която попадат, в организма на жената. Характерната за влагалището кисела среда по принцип може да отнеме от жизненоспособността им.

 

Факт обаче е, че според проучванията дали ще правите секс всеки ден в предполагаемите дни на овулация при жената, или през ден, успехът е един и същ. Напротив, дори специалистите препоръчват подобна периодичност, за да се предотврати нежелано търкане на локалните тъкани, което би довело до ненужен дискомфорт, умора и отегчение и намаляване отделянето на влагалищни секрети и количество сперма.
 

3. Новият месечен цикъл започва от първия ден на кървене.

От части това е вярно, но за специалистите по репродуктивно здраве е от значение не първият ден на зачапване заради менструално кървене, а първият ден с обилно менструално кървене. Ако менструацията се появи следобед, то за първи ден се взима датата на следващия.
 

4. Мога да планирам бременността според желанието си.

Всъщност, това е право на всеки и дори съвременното общество подкрепя идеята към планиране на семейство да се подхожда разумно, едва когато двойката е готова да отглежда деца. Но не бива да забравяме факта, че организмът ни, за съжаление, остарява и с напредване на възрастта някои от функциите му силно намаляват. Това важи в най-голяма степен за възпроизводството ни.

Факт е, че забременяването няма как да се случи лесно на 40 години и в повечето случаи двойката ще се нуждае от подкрепа от страна на асистираната репродуктивна медицина.

NEWS_MORE_BOX


За най-фертилната възраст от биологична гледна точка се смята тази до 25 години. След това възможностите леко намаляват.

С навършването на 30 години вероятността жената да забременее в даден месец е 20%, на 40 години – 5%.

Проблемът не подминава и мъжете. До скоро се смяташе, че те едва ли не не губят фертилитета си или той пада след 50-55-годишна възраст. Новите проучвания обаче показват, че и при тях фертилността след навършване на 35 години намалява.
 

5. След като двойката има вече едно дете, то не се очакват проблеми при планирането на второ.

За съжаление, случаите на вторичен инфертилитет при двойките също не са малко. Няма гаранции, че при наличие на едно дете или забременяване в миналото няма да се изяват проблеми при желание за зачеване отново. Всеки отделен случай е строго индивидуален, дори и партньорите да са същите. Много зависи от състоянието на организмите и промяната на здравния статус през изминалия период от време. По принцип всяка среща с инфекциозно заболяване, преживян дефицит, продължителен стрес, вероятно безсимптомно развитие на хормонален или имунологичен проблем или друго заболяване могат да намалят шансовете за постигане на желана бременност.