За тринадесети път благотворителната инициатива на сдружение „Зачатие“ - Ден на репродуктивното здраве събра лекари и пациенти в една обща среща. Тази година доброволците избраха град Плевен за домакин на събитието, което се проведе под надслов „30 години инвитро в България“. Освен доайените на инвитро оплождането в България силно присъствие имаха представителите на държавни и местни институции. 

 

След встъпителните си думи г-жа Стефка Сарафова-Захариева, председател на сдружение „Зачатие“ прочете поздравителните адреси от Изпълнителната агенция по трансплантации и Българския лекарски съюз. Приветствие към участниците на форума и благодарност към доброволците и неуморната им работа през годините изразиха д-р Султанка Петрова, зам.-министър на труда и социалната политика, д-р Мария Георгиева, директор на Център асистирана репродукция, д-р Калин Поповски, народен представител. Д-р Елза Пачева от дирекция „Здравеопазване“ община Плевен и г-н Мартин Митев, председател на Общински съвет Плевен представиха пред аудиторията общинската програма за финансово подпомагане. 


 

Изключително интересни и малко познати факти от историята и развитието на асистираната репродукция у нас представиха доайените на инвитро оплождането в България, проф. д-р Атанас Щерев и д-р Йосиф Димитров. С видеообръщение и поздравителни думи към форума се обърна основоположникът в направлението у нас проф. д-р Илия Ватев. 

 

Специално за срещата се включиха живеещите в САЩ Илияна Тирилова, първото родено след процедури инвитро бебе в България и нейната майка Таня Златинова. „На организаторите на това събитие, всички неуморни момичета и момчета от сдружение „Зачатие“ искам да кажа едно голямо благодаря от името на всички пациенти. Защо ви нямаше преди 30 години? Знаете ли колко по-лесно щеше да ми е! Ако имаше някой като вас, който да ме подкрепи, да ми даде всичката тази информация, която вие давате сега на хората с проблеми, да организира подобни събития и срещи с лекари и пациенти. Продължавайте в същия дух! Сдружение „Зачатие“, нека с ваша помощ се родят още стотици и стотици прекрасни бебета!“ Тези думи предизвикаха буря от емоции в залата. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Доц. д-р Емилияна Конова запозна аудиторията с темата за репродуктивната имунология, а д-р Симона Анжел представи историята на Медицински център за асистирана репродукция във Варна.

 

Д-р Мариела Даскалова, медицински консултант на сдружение „Зачатие“ отново подчерта асиметричното финансиране в областта на репродуктивното здраве. Основната нужда от медицински грижи, информация, финансиране и подкрепа от страна на обществото и институциите трябва да бъде насочена към профилактиката и навременната диагностика на репродуктивните проблеми, както и към тяхното адекватно лечение. Обратно, у нас основните усилия са насочени към върха на пирамидата – каквото е инвитро оплождането, като с него е ангажирано и цялото обществено внимание, а това са само 5 до 10 % от хората с репродуктивни затруднения. 

 

В тази връзка сдружение „Зачатие“ от години провежда информационна кампания сред младите хора „Бъди в час по репродуктивно здраве“ с активното участие на доброволците на пациентската организация и без никаква подкрепа отстрана на Министерството на образованието. 

 

Ръчичките на децата на „Зачатие“ изтеглиха номерата на седем участника в срещата, които получиха финансово подпомагане, а десетки пациенти се консултираха безплатно с лекари и специалисти от 10 репродуктивни центъра в България.