Тази година сдружение „Зачатие“ – организацията на българите с репродуктивни проблеми – отбелязва 30-тия юбилей на инвитро медицината в България. Представяме ви видните български учени и лекари, положили основите на тази високохуманна научна област у нас.

 

Бащите“ на българското ин витро


Проф. д-р Илия Ватев

 

В България опитите за зачеване на "бебе в епруветка" започват още през 1976 г. от екип в Медицинска академия. През 1988 г. Страната ни става първата в Югоизточна Европа, в която се ражда бебе след такава процедура. Събитието е отразено много широко и в други страни.

 

Името на бебето е Илияна Тирилова. Тя се ражда през януари 1988 г. в Института по акушерство и гинекология към Медицинска академия - София. Бебето е здраво и хубаво, тежи 3650 грама и е с дължина 52 сантиметра. Раждането е с цезарово сечение, с местна (епидурална) упойка, която позволява на майката да бъде през цялото време в контакт с дежурния екип и веднага да види детето си. Събитието е заснето от екип на обществената ни телевизия тогава.

 

Идеята за създаване на програма за прилагане на лечение чрез метода инвитро в България е на ръководителя на биологичната част – младия биолог, днес професор д-р Илия Ватев. Коментирайки раждането на Илияна, която е кръстена на него, той нарича това научно постижение „Еверест на българската репродуктивна медицина“ и изразява надежда след този успех да се родят още много живи и здрави бебета по метода инвитро, което е било и целта на неговата дългогодишна изследователска дейност.

 

Само седмица след Илияна се ражда и Христо - първото момче, заченато по метода инвитро в България.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

През 1998 г. в лабораторията са заченати и първите български ИКСИ - бебета (чрез микроинжектиране на сперматозоид в яйцеклетката), при това близнаци – момче и момиче. Не след дълго се появяват на бял свят и първите българчета - близнаци и тризнаци, заченати по лабораторен път.

 

Проф. д-р Илия Ватев въвежда изцяло ново направление в българската медицина чрез фундаменталните разработки на техники за „инвитро” оплождане, микроманипулации върху яйцеклетки и ранни ембриони. Той основава първата специализирана лаборатория за инвитро оплождане и предимплантационна ембриология в България. За своята дейност през 1982 г.  става лауреат на Младежка научна премия за медицина. В областта на асистираните репродуктивни технологии (АРТ) и на репродуктивната биология, проф. д-р Илия Ватев е автор на повече от 100 научни разработки.

 

През 2014 г. му се присъжда награда за цялостна преподавателска и научна дейност - за въвеждане на ново направление в българската медицина. През 2015 г. е удостоен от президента на Република България с най-високото държавно отличие – орден Стара планина І степен – заради заслугите в развитието на българската и световна репродуктивна медицина.

 

Професор д-р Илия Ватев е поканен за почетен гост и лектор на XIII поредно издание на Деня на репродуктивното здраве, посветен на юбилея на инвитрото в България.


Тази година Денят на репродуктивното здраве ще се проведе в Плевен на 9 юни. Програмата включва информационна сесия, групова дискусия и безплатни консултации със специалистите в рамките на Eкспо алея наинвитро клиниките в България. Вход – свободен.