Лятото със своите високи температури подлага на изпитание издръжливостта на много хора, но за една част от тях то може да се превръща в истински ад. Колкото и странно да звучи това за един от най-чаканите сезони в годината, това е самата истина, когато говорим за хората, страдащи от разширени вени. Така е, тъй като горещините са един от факторите, които обострят проблема с разширените вени и допринасят в значителна степен за разразяването му с пълна сила през този период от годината. Ето защо зачестяващите напоследък оплаквания за болка, тежест и умора в краката не бива да се подценяват, тъй като те често пъти са симптоми именно за наличие на разширени вени.

Разширените вени са заболяване, което засяга венозните съдове предимно на две места в човешкото тяло – на краката, при които те се наричат още и варици и на правото черво – т.нар. хемороиди. Краката ни обаче си остават най-застрашени и най-уязвими от това заболяване. Причината е, че кръвта във вените тече в посока обратна на земното притегляне, от краката към сърцето,  което неминуемо води до повишено налягане във вените. За да бъде това движение на кръвта възможно, във вените съществуват специални клапи, с помощта на които венозната кръвта се изтласква към сърцето, като в същото време не позволяват тя да се връща обратно. Тези клапи са изградени от съединителна тъкан, чиято здравина е генетично предопределена. Така с напредването на възрастта или под въздействието на други фактори клапите често отслабват и спират да изпълняват качествено функцията си, предизвиквайки венозна недостатъчност. Когато този момент настъпи, кръвта започва да се връща обратно и да се задържа във вените на краката, които от своя страна се преизпълват. В резултат, техните стените се разширяват и изтъняват, като най-честите и видими последици са удебелени, обезформени и нагънати, синьо-зеленикави вени, появили се под и зад коляното.
 

1. Фактори, обуславящи заболяването

Заболяването „разширени вени” се среща три пъти по-често при жените отколкото при мъжете. Причината за това са хормоналните промени, настъпващи в женското тяло по време на бременността, в предменструалния период или менопаузата. С две думи, женските хормони имат склонността да отпускат стените на вените, нарушавайки тяхното правилно функциониране. Освен това, продължителния прием на противозачатъчни хапчета също може да повиши риска от появата на разширени вени при представителите на нежния пол.

Негативен ефект оказват и следните фактори: генетична предопределеност (наследственост); професионално обременяване – когато работата е свързана с намалената двигателна активност и предполага продължителното стоене в изправено или седнало неподвижно положение; затлъстяване и наднормено тегло; прекомерна употреба на алкохол и не на последно място по важност топлинно влияние (например, престой в сауна или пряко излагане на слънце).
 


2. Симптомите

Разширените вени далеч не са само естетичен проблем. С напредване на заболяването, болката и дискомфортът стават ежедневие. Болните започват да чувстват тежест, напрегнатост и умора в краката. Появяват се отоци по глезените и на мястото около вените. Кожата над тях е често пъти възпалена, придружена със сърбеж, пигментирана, суха, космите по нея намаляват, а понякога се нарушава и потоотделянето. Нерядко се получават и схващания (мускулни крампи) на подбедрицата през нощта.

Подценяването и пренебрегването на това заболяване може да доведе до редица сериозни усложнения, както и до нуждата от хирургическа намеса. Най-честите усложнения, които биха могли да последват са възпаление на вените – флебит, съсирване на кръвта – тромбоза или комбинация и от двете – т.нар. тромбофлебит. Може да се стигне и до екземи и язви, които да предизвикат кръвоизливи и варикозни рани.

Ето защо, ако искаме да предотвратим нуждата от хирургическа интервенция, своевременното и правилно лечение на разширените вени е повече от наложително. Важно е то да стартира още при първия признак за болки и тежест в краката.

Неоперативното лечение е поредица от мерки, включваща носене на ластични (компресиращи) чорапи, студени душове на долните крайници, леки масажи и упражнения за краката, повдигането им на високо при всеки удобен случай, както и няколкомесечен курс на лечение с лекарствени препарати – гелове за мазане и венотонични медикаменти.
 
Такъв венотоничен и антиварикозен препарат е Троксевазин. Това е висококачествен лекарствен продукт от Актавис с доказано ефективно действие и достъпна цена. Троксевазин е високо ефективен при лечение на разширени вени, хронична венозна недостатъчност и хемороиди. Той е изцяло родно производство и може да бъде закупен без рецепта от най-близката аптека. Троксевазин е утвърден и изпитан продукт, с над петнадесетгодишно присъствие на пазара. Той по нищо не отстъпва в качеството си на конкурентните чуждестранни продукти, като в същото време е и на по-изгодна цена.

Троксевазин съдържа активното вещество троксерутин, доказало през годините своя антиварикозен и противовъзпалителен ефект. То облекчава болката и премахва тежестта, умората и отоците в краката. Освен това, троксерутин е активна съставка, която действа тонизиращо на вените и укрепва техните стени, допринасяйки по този начин за по-доброто кръвообращението в организма.

Троксевазин се предлага в двете лекарствени форми – под формата на гел за локално приложение и на капсули за прием през устата, като се препоръчва те да се комбинират с цел постигане на по-добър и траен ефект и осигуряване на цялостна грижа за венозната система.

Начинът и продължителността на прием на Троксевазин зависят от това, в кой стадий на развитие се намира заболяването. При засилени симптоми най-добре би било да се взимат 3 х 2 таблетки в продължение на 10 дни и 2 х 1 таблетки в продължение на 3 месеца като профилактично поведение. В края на пролетта или началото на лятото, когато разширените вени започнат да напомнят за себе си, е желателно своевременно да се започне прием на Троксевазин, който да продължи през целия сезон. Добре е в горещите дни към лечението да се включи и Троксевазин гел за мазане на проблемните области 2 пъти дневно.