Според изследване на канадския университет МакМастър жените избират своя интимен партньор не по цвета на очите, усмивката или дори чувството на хумор, както обикновено споделят. Според резултатите от проучването, публикувано в journal Personality and Individual Differences, най-съществено влияние за избора им допринася гласът на съответния представител на силния пол, а той трябва да е нисък. Притежателите на такъв глас обаче са мъже, които се славят с неспирните си сексуални похождения и обикновено се радват на приятна външност и мускулна сила.

От анкетирането на 87 жени за предпочитания от тях глас учените останали изненадани, че те правят двоен избор, в зависимост от това дали целят кратка връзка или брак, но иначе в една група слагат привлекателните за тях гласове с гласове, които будят у тях асоциация за изневеряващ тип.

„Това как звучи даден глас оказва влияние за изграждането на представата ни за съответната личност. Досега не ни е ясно защо жените харесват мъже, които са склонни на изневяра. Но също така, колкото повече една жена съди за даден мъж, че е неверен, толкова по-силно тя е привлечена от него за кратка връзка“, споделя Джулиън О`Конър от Департамента по психология, невронаука и поведение към университета и водещ автор на изследването.

NEWS_MORE_BOX


Според доц. Дейвид Фейнбърг всъщност еволюцията е тази, която е моделирала този избор на жените. От еволюционна гледна точка твърде неперспективно е човек да се обрича на неверен партньор, тъй като това не щади емоции и финанси, и съответно се е изградил предпазващ механизъм за избягване дългосрочното обвързване с партньори, които вероятно не могат да спазват обет за вярност.

А според друго изследване мъжете са по-склонни да изневерят, тъй като техните сексуални пориви са по-силни, в сравнение с жените.