Въпреки умората от търсенето на перфектния подарък за роднини и приятели, приготвянето на празничните вечери, посрещането на гости, притесненията около големите разходи през този месец, мъжете смятат, че жените малко преувеличават, когато споделят, че са стресирани по Коледа.

Според 1/3 от мъжете, те биха могли да се справят много по-добре с тези ангажименти, без да изпитват толкова тревога, стрес и напрежение, в сравнение с половинките си.

Жените рядко се доверяват на чужда помощ около коледните празници, защото смятат, че само те могат да направят всичко да изглежда перфектно и както го искат, обясняват психолози.

Според статистическо проучване 42% от жените споделят, че пазаруването по Коледа е най-стресиращата им дейност за цялата година.

Въпреки това представителите на силния пол са на мнение, че жените прекаляват с подготовката и напрежението около празниците. Според тях купуването на подаръците може да е изключително приятно, предвид факта, че поводът е наистина хубав и не могат да разберат защо жените го намират за толкова стресиращо.

NEWS_MORE_BOX


За да се намали стресът през празниците, е добре да се прилагат някои релаксиращи техники, като медитация, спорт и йога. По този начин може да се уравновеси неизбежното напрежение и да се отпуснем, макар и за малко.

Коледното пазаруване може да се приеме и извърши като разходка. Тя е форма на аеробно упражнение и е един от най-лесните начини да се увеличи двигателната активност и да се подобри здравословното състояние.

Отделянето на повече време за разходки благоприятства освобождаването от стреса и безпокойството. Подобрява се настроението и чувството за благосъстояние.

Консумацията на някои храни и напитки също може да помогне за подобряване на настроението и намаляване на стреса по празниците. Наблегнете на консумацията на черен шоколад, чай от лайка, цитрусови плодове и др.