Във второто десетилетие на 21. век ролята на жените в партньорствата, семейството и обществото е доста различна от времето на нашите майки и баби. Макар все още съвременните жени да се разкъсват между грижи за дома, децата, партньора и професионалната си реализация, динамичното ежедневие изисква от тях ново поведение. На външен вид патриархалният модел с подчинената роля на жената вече е отстъпил, но дали съвременните жени успяват да отстоят себе си?

 

Дългогодишната ми практика с енергийна психология говори за друго. Когато с моите клиентки изследваме подсъзнателните им модели на поведения откриваме, че те следват модела на техните майки и дори баби.


Ето един пример от практиката ми, който да илюстрира ситуацията.


Мая е успешна, реализирана в чужбина млада жена, с която работихме за нейното по-самоуверено себеусещане. Хаплив коментар, на който не беше успяла да отвърне, я беше извадил от емоционално равновесие и това се отразяваше на самоувереността и самочувствието ѝ. Тя допускаше, че това има връзка с преживените загуби по време на трудното ѝ детство.

 

С методите на енергийната психология (Техники за емоционална свобода и Пренареждане на Матрицата) имам възможността да стигна до корена на проблема – онази болезнена случка от миналото, което подсъзнанието е белязало с червен флаг, за да ви предпази от повторно подобно преживяване. Мислено връщам клиента назад във времето, за да „изтрие“ негативните емоции и послания в спомена. Подобни болезнени случки завършват с едно или няколко неосъзнати решения, които сте взели тогава за справяне с подобни проблеми в бъдеще. Ето защо след като „изтрием“ неприятните емоции, помагам на клиента да създаде нова картина с позитивно послание за подсъзнанието, която отпечатваме в системата тяло-ум.

 

Мая си припомни един изключително болезнен момент от детството си, когато родителите ѝ са се развеждали. „Имахме от най-хубавото и го изгубихме – стана от днес за утре“ сподели тя. Тогава подсъзнателно тя беше взела решение, че не иска да получава, за да не я боли когато ѝ го отнемат. Тя още помнеше добронамерените съвети от баба си и дядо си, които са им помагали материално в този момент. В ума ѝ се бяха запечатали изрази като „Това е положението!“, „Свиквай!“, „Не искай, защото няма“. Нещо повече, тя осъзна, че това убеждение идва от баба ѝ, която останала в брак с дядото „заради децата“, въпреки че не била щастлива с него. С Пренареждане на Матрицата ние внедрихме нова картина в подсъзнанието на клиентката ми, в която жените в семейството ѝ имаха по-значимо място.

 

Дори да сте израсли в чудесно семейство, вероятно е имало случаи, когато родителите са отхвърляли горещите ви молби за желана играчка или дрешка. Възможно е да са ви дисциплинирали с думите „Дядо Коледа носи подаръци само на послушните деца“ или „добрите деца не правят така“. И като „добри деца“ вие сте се научили да правите нещата, които се очакват от вас, за да заслужите одобрение, похвала, любов или пък за да избегнете наказание. Сигурно се хващате дори сега, като зрели хора, как давате повече, отколкото ви искат, казвате „да“, когато всъщност искате да откажете, а когато трябва да поискате и отстоите себе си, се спичате, защото се притеснявате от конфликт. Позволете ми да направя предположение – ако вие сте омъжена жена, вие обгрижвате първо членовете на семейството си и чак накрая се сещате за себе си. Това е моделът на поведение, който сте наблюдавали от майките си. Резултатът за вас е, че се чувствате все по-неудовлетворени и недооценени.

 

Много популярни психологически съвети са: научи се да отстояваш границите си, казвай „не“, повиши самооценката си, изключи негативните хора от живота си. Макар че тези съвети са добри, те са трудно изпълними, ако в подсъзнанието ви действат несъзнателни решения, както беше при моята клиентка. Освен решението да не получава изобилие и да се примирява с недоимъка, тя беше направила погрешно заключение, че „нещо й има“ в смисъл, че вече е недостойна, както е била преди развода, че е малка и нищожна, защото не са се съобразявали с желанията ѝ. На съзнателно ниво те не се проявяваха, освен в критични ситуации, когато внезапно губеше самоувереността си и се представяше доста под нивото си.

 

И когато се натрупат поредици от случки, които уронват самочувствието и увереността ви, у вас неминуемо ще се включи предпазния механизъм на предпазливостта и затварянето в зоната на комфорта. Това става благодарение на заучените от поколенията преди вас правила за оцеляване в трудна ситуация – сигурно сте го чували от бабите или майките си: „Я си налягай парцалите! Къде си тръгнал…“. Звучи като предупреждение за надвиснала опасност. И така ще си останете в неудовлетворението и дребните радости от живота, вместо да се осмелите да поискате нещо по-добро за себе си и, защо не, да постигнете мечтите си.

 

Хубавата новина е, че има начин да разчупите несъзнателните ограничения и това няма да отнеме години. Не искам да ви заблуждава обаче, че става и с магическа пръчка, макар че често сравняват резултатите от енергийната психология с малко чудо. Макар да има едноминутни чудеса, които са спечелили славата на ТЕС, реалността е по-различна. За да отстоите себе си, да се заявите уверено, да владеете личната си сила и да получавате с лекота онова, към което се стремите, ще е нужно честно и откровено да се вгледате в себе си и да забележите онези неща, които не ви вършат работа вече или откровено ви блокират. ТЕС е един инструмент за осъзнатост на вътрешното преживяване и препрограмиране, който нежно и леко ще ви помогне в това пътешествие за вътрешна промяна и ново по-уверено Аз. 

Направете първата стъпка с „Настрой подсъзнанието си за изобилие с Техники за емоционална свобода“ – книга за взаимоотношения, самоувереност, щастие и успех, финансово и лично благополучие. Използвайте осемте специално разработените ТЕС практики, за да премахнете несъзнателните си ограниченията.

 

Ирена Рельовска-Бартън

 

Настрой подсъзнанието си за изобилие“ – ТЕС демонстрация и представяне на книга с Ирена Рельовска-Бартън
20.06.2023 г. от 19 ч.
Зала „Европа“, ProjectLab, бул. Мария Луиза №58
Необходима е предварителна регистрация: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfYjM33fCDavgPs6Baf4HJq4-fP-xdPchudlnkfCVpPcCuNWw/viewform 

 


След успешна кариера в банковата сфера до 2009 г., Ирена Рельовска-Бартън избира пионерската област на енергийната психология в България. Тя е първата българка, която от 2010 г. прилага Пренареждане на Матрицата и е международен Мастър-преподавател към британската EFTMR Academy и БАРЕП, единствената българка с академичния сертификат по ТЕС от създателя му Гари Крейг. Член e на най-голямата професионална организация в света по ТЕС EFT International, чийто богат организационен опит прилага. 

Основател и председател на Българската асоциация за развитие на енергийната психология БАРЕП (от 2014 г.), сдружение с цел популяризиране на енергийната психология, което въвежда стандарти в обучението, най-добри професионални практики и кодекс за етично поведение на членовете си. С помощта на преподаватели от Великобритания въвежда качествено обучение по енергийна психология за психолози, лекари, хомеопати и други специалисти от помагащите професии в родната си страна.

Член на британската Guild of Energist, британска професионална организация. От тогава насам е консултирала няколко хиляди души и е обучила над 250 практици по ТЕС и Пренареждане на Матрицата от България, Великобритания, Румъния, Германия, Италия, Испания, Сърбия, Македония, Турция. Многократно представя ТЕС и Пренареждане на Матрицата в телевизионни интервюта. Организира живи демонстрации и събития, публикува статии и видеа, така че енергийната психология да стигне до повече хора.